FilmFett

2018-06-25
07:46:00

Topp 10 Filmslut (10-6)

Alla filmer måste ha ett avslut. Och vissa varar i evighet. Antingen hängs en fråga i luften som i danska filmen Jakten. Eller så får slutet oss att må bra som i Uncle Buck eller Ferris Beullers Day Off
Här går jag igenom 10 filmer som jag uppskattar. SPOILERS FÖREKOMMER!
 
10. Den stora pusselbiten - Apornas Planet
En av filmhistoriens viktigaste slut avslöjas med ett gigantiskt objekt alla känner till. Frihetsgudinnan. Och i en science fiction-film där en rymdresenär hamnar i en planet och blir slav av intelligenta apor, så är frihetsgudinnan det sista man tänker på. Men att se den gigantiska statyn i slutet av filmen och höra huvudrollens vrål av smärta så förstår vi. Han är redan hemma. Efter en 200-årig rymdresa så har jordens öde förändrats förevigt. En bild som blev en stor del av filmhistorien.
 
 
9. Det tredje valet - Escape From L.A
John Carpenter är mästare på mörka slut. Escape From L.A är uppföljaren till Escape from N.Y. Och vår hjälte, Snake Plissken är minst sagt trött på presidenter som ger orders, lurar och krigar av vaga anledningar medans den lilla människan får lida. När Plissken får tassarna på ett EMP-vapen så får han två val. Lamslå USAs fiende och låta USA vinna det kommande kriget. Eller lamslå USA och få fienden vinna kriget. Trött på krig och människans eviga förfall, så göra Plissken det tredje alternativet. Hela jorden drabbas av en EMP-puls och all elektricitet dödas över hela jordklotet. Vi har just förlorat hundra års evolution.
 
"Welcome to the human race"
 
8. Kärlek i evighet - Miracle Mile
Harry och Julie har just blivit kära. Och deras passion glöder. Men en ödesdidrig natt får Harry veta att hela staden, nej, troligtvis hela landet, kommer bombas av kärnvapen. Han har nu 50 minuter på sig att fly staden, men först måste han hitta Julie i en svettig, sjukligt seriös rysare. Julie och Harry klarar sig inte. Fastspända i en helikopter som är påväg att sjunka ner i ett träsk, så delar dom en sista, kärleksfull kyss.
Jag älskar bitterljuva slut. Och detta slutet blir starkare tack vare grymma skådespelar-prestationer.
 
 
7. Att gå för långt - To Live and Die in L.A
Ännu en L.A-baserad titel. Två poliser jagar pengatvätt-baronen Rick Masters. Richard Chance går för långt. Konstant står han över lagen och går alldeles för långt när han råkar få en undercover-agent mördad. Men att se filmens smått galna huvudroll få en hagelbössa avfyrad i ansiktet är ändå ingenting man hade förväntat sig. Huvudrollen blir nu hans neurotiska partner Jimmy Hart, som även han tvingas gå över gränsen för att avsluta Rick Masters liv och öde. En film som helt bytar riktning från filmens början.
 
 
6. Att sluta innan slutet - Halloween 3: Season of the Witch
I denna rysare, som är en fristående del i Halloween serien, utan Michael Myers, så får vi ett speciellt slut. Skurken är död och allt som krävs är att hans hypnotiska tv-sändning, som dödar barn som bevittnar programmet, ska stängas av. Vår hjälte, den svettiga Dan Challis vrålar i en telefon att alla stationer ska stänga av sändningen. En kanal kvar och han vrålar högre, högre, HÖGRE!.....Filmen slutar. Eftertexten rullar. Och man kippar efter andan.
 
 
Och det får ni också göra! Senare i veckan kommer resten av min lista!
 
Robin
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: