FilmFett

2018-06-24
00:36:00

Kubo and the two Strings

En moder och hennes barn krashar på en strand i en båtolycka, de flyr från något och  vi får veta att barnet heter Kubo och att hans farfar stulit hans öga.Kubo växer upp till en ung pojk och tillsammans med sin mamma gömmer de sig i ett berg borta ifrån något... En dag går Kubo ner till en närliggande by just när en festival förbereds, en festival Kubo oftast visar upp sig på där han spelar sin magiska guitarr och gör teater med levande orogami figurer föreställande myter om hans pappa, den legendariska krigaren Hanzo. Historierna är omtyckta men Kubo vet inte hur legenden slutar därför har historien inget slut, något som retar livet ur alla som dyker upp å tittar på showen. Kubo har lovat sin mamma ett par löften, aldrig stanna ute efter mörkret faller, alltid ha sin pappas rock på sig och att alltid bära med sig en liten symbol av en apa, varför? De spelar viktiga roller senare. Under en del av festivalen dyker Kubos 2 mostrar upp och attackerar honom då han råkar stanna ute efter solen gått ner och de är ute efter Kubos andra öga.
"You want to be human? Then share their weakness. Suffer their humiliation. Feel their pain! "
 
Under mostrarnas attack räddar mamman honom och skickar ut honom på ett uppdrag att hitta Hanzos mytomspunna svärd och rustning. Han vaknar upp i en snöstorm där en makak liknande apa berättar att hans mamma blivit tagen av skurkarna och att byn brunnit till marken. Apan är den där lilla symbolen han bärt runt på hela sitt liv som hans mamma väckt till liv med sina krafter. Till sin hjälp har de en av Kubos Orogamifigurer (den av Hanzo) som guide till att hitta det de söker. Snart möter de en av Hanzos gammla lärningar som nu lever under en förbannelse att likna en ekoxebagge utan minne som sitt forna liv. med en trio fighters beger sig Kubo ut på en lång resa full av....otroliga monster och Kubos familjemedlemmar. Kommer Kubo överleva alla prövningar? Kommer han hitta rustningen? Kommer Laikas nya film ut snart?
"If You're Monkey and I'm Beetle, why isnt he 'Boy'" ??
 
Eggs i Boxtrolls röstskådespelades av Brandon Starks sådis medans Kubo är röstskådespelad av Rickon, hans yngre och oviktigare bror.... lite smått och gott för alla som glor Game Of Thrones. Det intressanta med Kubo är att filmen slår ett par rekord såsom längsta stop Motion filmen samt största stop-motion dockan någonsin använd i en stop-motio film. Det är även den film av Laika som tjärnat in minst pengar så .....både bra och dåliga rekord ... Kubo förflyttar allt action ifrån engelska/amerikanska städer å skogar till det episka orientalen och är full av asiatisk musik med mycket inspiration tagen ifrån Kurosawa. Filmen rör sig lika flytande som Coraline och har, likaså Coraline, smått jävla creepy ibland, Kubos mostrar är fan spooky. Men den är rätt smårolig med fast de roliga karaktärerna är inte bättre än de 2 hejdukarna från Boxtrolls, filmens djurmedhjälpare är inte bättre än katten i Coraline men Orogami Hanzo är rätt fräck. Filmens stora monster, jätteskelletet, ögongården och såklart filmens skurk som tar sig ann en serpent-form som lyser upp likt något från Tron. Filmens action är det som gör filmen värd, dramat kan va fint med, en fin stund involverar en pappa och en dotter sittandes och snacka om farmors ande men dramat är ingenting mot filmens actionscener som endast görs bättre av hur fräcka monstrerna ser ut, LAIKA  lyckades bra med monstrerna.... Vad de inte lyckas med är dock dialogen.... Gruppens dynamik är giftig, det är inte hälsosamt att gnälla så mycket på varandra som filmens hjältar gör, ja jag vet de måste lära sig å sammarbeta för å bli starkare men för någon annledning så stör jag mig på som bara den att de visar sådan avsky för varann men måste sammarbeta, Jag gillar vanligtvis buddycop konceptet men de har ingen annledning till att vara så dryga, speciellt apan, dryg är en av henns karaktärsdrag...och ett tag är det hennes enda. Men som sagt, filmen har fina stunder också, som hur Kubo snart ser sin grupp som familj med inviderna visar drag av mor/fadersfigurer. Kubo var förra årets näst bästa stop.motionfilm (när jag skrev detta så typ...2016s Oscars?....denna review är typ... från sent 2017?), endast slagen av Anomalisa och hade hellre tyckt denna skulle vinna Oscar för bästa animerade film än Zootopolis (fast helst av allt att Anomalisa vann det priset). Kubo and the Two Strings får 4/5 Guldkameror.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: