FilmFett

2018-01-17
21:13:26

Gorgo

Så Godzilla blev en braksuccse i Japan och i resten av världen då Godzilla blev ett hushållsnamn och överallt i världen dök det upp monster rullar i varierande kvalité och i England var det Gorgo som skapade kaos tillsammans med Konga. Gorgo börjar med att en närliggande vulkan får utbrott och stora döda fiskar poppar upp i vattnet runt en galeisk by i Irland. Men byn verkar ruva på en hemlis de gärna inte delar med sig till en grupp skattejägare som hamnat mitt i vulkanutbrottet och snart drar filmens trio upp n dykare som tydligen dött av skräck av något han sett i vattnet och då det saknas ännu en dykare så hoppar 2 av filmens 3 hjältar i medans de väntar på att byns ledare ska ge dem tillstånd att leta efter en skatt på havets botten. Men då man tror att det som dödat dykarna i havet är en haj så ger byborna sig ut med harpuner och kastar i vattnet men de får inte upp en haj, utan ett gigantiskt havsmonster.
"Bridge is gone! One of London's oldest landmarks smashed like matchwood! Nothing has stopped this beast so far, nothing!"

Monstret skjuts gång på gång men rymmer ner i havet igen. Byn är i panik men våra 3 huvudpersoner lovar att de kan få bort besten från byns vatten iutbyte mot lite av skatterna byn samlat på sig under åren. Männen lyckas och Orgo, som monnstret snart får till namn,  blir snabbt en världsnyhet i ett montage där nyheten sprids runt världen och Irland skickar 2 parentologer för att undersöka Orgo. Men London bjuder högsta budet och vinner auktionen att få visa upp den dinosaurie liknande varelsen och precis som förutsett så blir det en gigantisk hit.....på tal om gigantisk, Orgo visar sig vara en unge och en arg förälder stampar snart in på Londons gator.
Filmen blev stor nog att få ett gäng serietidningar och kultförklaring efter sig dock! it's something!

Okay så .....Gorgo är ett coolt monster, trots likheterna med King Kong, Uråldrig best som tas från sitt hem för att visas upp i en stor stad fast med en mycket välkommen tvist att Gorgo bara är en unge och en godzilla stort monster är filmens verkliga stjärna och att vi spenderar mycket tid i Irland, ett av Europas vackraste länder så är filmen.....tråkig som bara fan. Hur lyckas man att göra en film där mycket av dialogen är på galeisk språk...men hjältarna har jag inte ens besvärat mig att lära mig  namnet på de enda personligheterna är att en är blond, en är mörkhårig och en har kaptens hatt på sig. Varför Gorgo är namngiven efter en gammal Spartanisk drottning ver jag inte men filmen har fått mer igenkännelse då återigen detta är en MST3K film, Filmfett har haft ett par sådana nu på sistone men tillskillnad från Danger Diabolik är Gorgo ....ja....sisådär, den har sina fördelar men lånar mycket ur Godzilla och det finns även liknenlser mellan Gorgo och Gamera som kom ut 4 år senare, kan Gamera ha lånat elementet med att barn i handlingen gillar monstret istället för att se det som ....ja ett monster. Effekterna är snygga för tiden, bättre än Reptilicus vars effekter var billigare än Robins second hand strumpor. Att se Gorgo trampa runt i London är filmens höjdpunkt men utöver det finns inte så mycket lockande då personöigheterna är torra, dramat mellan England och Irland angående ägo är lite småpjåkigt utfört " ge oss" "nej" "vi har rätten" "nej" "ok, syns"...sen får de gotta sig i när London förstörs. Gorgo får 2/5 Guldkameror.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: