FilmFett

2017-09-19
20:15:58

Journey to the beginning of times

En ung pöjk från kommunismens Tjeckoslovakien vid namn Peter berättar om hur han å hans 3 vänner (Jerry fick inte hänga med, fuck Jerry), Jirka (Heter George i subtitles men Jirka är ett coolare namn), Tonik (jag är beroende av paranteser) och Jenda (jag skojar inte, hjälp). George berättar om hur gänget hittat en fossil av en trilobit vid en grotta och en av grabbarna hajjar inte att det är en utdöd art så de tar med honom till ett museum för att läxa upp dumfan. Jiri blir ledsen då han verken kommer få se dinosaurie eller Mammut i levande form och skisser samt ben kommer aldrig vara den samma, något han har rätt i.  Efter att ha blivit inspirerad av Jules Vernes bok En världsomsegling under havet ger de sig av till grottan där de först hittade fossilen. På andra sidan grottan finns endast is....vilket är konstigt då det var sommar nyss....kan de verkligen ha hamnat i istiden? YEPP och innan de vet ordet av står de öga mot öga med en livslevande mammut.
Uintatherium
Dagen därpå hittar de en grotta där en grottmänniska bott och ett par vincenter, yepp de har pacerat istiden och resan fortsätter rakt igenom tidsepoken Kenzoikum (däggdjurens tid) ner till Mesozokium, tidsepoken då Dinosaurierna härjade och fram till Perm som inte bara är en tidsepok utan även det bästa ting man kan förvara sina Magic the Gathering kort i, och var en del av Fanerozokium, de däggdjursliknande djurens tid ända ner till Paleozokium, tiden då ryggradslösa djur såsom insekter, kräftdjur, spindlar och trilobiter dominerade. men vägen dit är lång och full av rovdjur och andra faror, kommer grabbarna få se sina trilobiter eller blir de någons middag?
Som E.T....fast med urtidsdjur
Dinosaurie film....Tjeckiskt......Stop-Motion...jag har träffat jackpoten här asså, hela historien är som Stand By me fast med mindre lik och mer Harryhausen stuk då 4 unga pojkar ger sig ut på ett äventyr..... det är även lite Goonies utan skurkar utan mer fakta om diverse arter och tidsepoker i jordens historia, dessa lektioner görs i form av en trappa, de börjar i nutid, går ner ett steg till istiden, sedan urtiden enda ner till dinosaurierna fram till....eller rättare sagt ända bak till trillobiterna och ammoriternas tid i något som påminner om Dantes inferno där varje epok kan ses som en level av helvetet och i sista leveln, helvetet, the big cheese i form av äckliga jävla kryp! (jag ogillar skarpt kryp, (hhhggrgghhh kändes gött att äntligen få använda en parantes igen)). Minns du när du var ung? Jurassic park hade precis kommit ut, i mitt fall Jurassic World och dinosaurier var the shit å man drömde om att de skulle ha levt idag och tillsammans med vänner lekte man dinosaurier osv, detta är just det denna filmen är, ett kärleksbrev till en dinosauriefylld barndom fast med inte lika bra dinosaurie rekvisita som Jurassic Park då filmen är från 55. Är stop motion effekterna bra? Jadå men endel, speciellt mammuten är lite stela och hackiga, ett tecken på att det inte finns lika många FPS (frames per second) som skulle ha behövts och ser ....billigare ut om man jämnför med Harryhausen eller Svankmajer ....eller Trnka men det är långt från att vara Ruggsuckers from Mars eller mitt stop Motion projekt som jag regisserade i gymnasiet, säg till om ni vill se det nån gång, det är piss men det är gjort med kärlek och slit. Personlig reklam åsido, filmen är bra, bjuder på många olika varelser, vissa som man inte ser så oftast såsom Ullhårig noshörning och som vanligt älskar jag den tjeckiska stilen, det ser så ..sepia ut fast det ska vara overklill med färg och ljusa toner men i östeuropa höll man fast vid den tråkigare färgteman och det är den jag verkligen älskar att se. Ge filmen en chans, den har till och med bra barnskådespelare, Journey to the Beginning of time är en sevärd film men jag hade älskat att se en remake från 80-talet, då hade den utan tvekan blivit en tidlös klassiker såsom Goonies men för vad den är är det en kul resa med stop motion och det rekomenderar jag....nästan alltid. Journey to the Beginning of time får 3/5 Guldkameror då den är både lärorik och rätt spännande då och då.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: