FilmFett

2017-09-28
11:12:27

Blade Runner (1982) Trivia

Årets mäktigaste upplevelser kommer med stora steg och om exakt en vecka kommer releasen på svensk mark! Så med detta i tankarna går jag tillbaka till ettan för lite onödig fakta och teorier om första filmens mäktiga hemligheter.
 
 
Deckard + Gaff = Kopior?
Många tror att huvudrollen Deckard är en replikant. Dvs, en robot med fejkade minnen att han är människa. Ford och Ridley Scott själva har olika åsikter om detta. Men om Deckard skulle vara en replikant, är han inte lite lik Gaff, den multispråkiga, ärriga detektiven? Gaff verkar alltid veta var Deckard är och har kryptiska dialoger.
 
 
Lägenheten + Tyrells företag
Deckards lägenhet har en viss typ av dekor, med träpaneler med udda symboler. Liknande symboler finns även i Tyrells Cooperation. Detta syns i kontoret där Deckard först träffar Rachel. vanligtvis är dessa detaljer ingen slump, men om det har en djupare betydelse är upp till er att bedöma.
 
 
Alternativt klimax (spoiler)
Ett klimax som aldrig filmades, men hade varit intressant att se. När Roy Batty klämmer ut ögonen på sin skapare Dr Eldon Tyrell så skulle det spruta ut olja och skruvar. En indikation på att Tyrell själv var en robot. Roy skulle ta hissen ännu högre upp i byggnaden och hitta Tyrell i en form av komatos, där han legat i flera år.
 
 
Alternativt intro - gården
I den orginella filmen fanns ett storyboard som aldrig filmades. Ute på en gård, där Deckard hittar en replikant och skjuter ihjäl honom i ett kök. Sedan åker han iväg med sin spinner. Men denna scenen verkar ha influerat scenen där K träffar karaktären som Dave Bautista spelar i Blade Runner 2049. Ända in i scenens detalj om en gryta med kokande vatten.
 
 
Roys alternativa intro
En soptipp med maskiner som kör runt och proteser av replikanter sticker ut här och där. Helt plötsligt rör sig någon ur kaoset. Det är Roy Batty som han vaknat till liv och sakta staplar sig ut. Introt filmades aldrig, men den inofficiella uppföljaren Soldier, med Kurt Russel har ett liknande intro.
 
 
J.F Sebastian The Anthead
I boken Do Android Dreams of Electric Sheap, så är saker inte lika normala som i filmen som kom flera år senare. Roy Batty är en asiat och Deckard har en fascination för att köpa djur. Vi har även en religion som jag tar upp senare. J.F Seabstian är lika naiv som i filmen, och kan inte resa till andra planeter, för i boken är han Anthead. Anthead är ett begrepp om en person vars I.Q inte riktigt fungerar. Men Sebastians kärlek för djurlivet och hans konstiga "syner" av smuts och skit är en intressant sak som kryper in i hans karaktär i filmen, även om det ligger undermedvetet.
 
 
Mercinism
Okej, så jag förstod inte helt begreppet om Mercinism i boken. Men man kunde använda en form av maskin som kunde reglera ens känslor samt koppla en person till en virtuel verklighet där man såg en perosn klättra ett berg. Denna person är Wilbur Mercer, som man kunde kontakta mentalt och psykiskt via maskinen. Men om jag inte minns helt fel så visade det sig att Wilbur Mercer bara var en skådis som spelade in pre-recordings av händelser som folk kunde vara med om.
 
 
 
The Magic of The Blade Runner
För att vara en av de bästa Blade Runner som finns så är Deckard mest bara bra på en sak. Att få stryk! Kanske har replikanter aldrig varit så starka förr? Även om han är beväpnad och redo, så bryter han fingrar, blir nerknockad, strypt, ja allt möjligt! Bara intressant att tänka på. Och agent K verkar inte ha det bättre i uppkommande filmen!
 
Långt inlägg? Tja, det är inte ofta jag hypar en ny film! Jag kommer även göra en recension av spelet...om jag inte redan gjort det?
 
Robin
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: