FilmFett

2017-10-06
01:19:44

The Wolfman

 
Larry återvänder tillsitt barndomshem Talbot manor där han möter sin far och de sätter sig och pratar om Larrys nyligen avlidne broder via en jaktolycka. Talbot Sr., John (spelad av Den osynlige Mannen han själv, Claude Rains). Resten av dagen spenderar de med att titta i ett teleskop. I teleskopet råkar Larry smygpika på en snygging vi senare får veta heter Gwen som jobbar i en affär. I affären köper Larry en käpp med topp av silver format som en varg. Gwen berättar att märket på käppen är en symbol för varvulven men Larry tar det lika seriöst som du tar Filmfett. Passande nog dyker zigenare upp i staden och utlovar att läsa öden, Larry raggar med sig Gwen och de båda går dit den kvällen.
"All astronomers are amaturs, when it comes to heaven there's only one professional"

Gwen har med sig sin kompis Janet och de alla 3 drar till zigenarnas läger. Där träffar de Bela, en zigenare spelad av Lugosi som läser av Janets hand. Medans Janet får veta sitt öde går Larry och Gwen på en promenad men de märker att Janet ligger ute i skogen och blir attackerad av en varg, Larry hoppar in och försöker rädda läget men Janet är död, Han dödar vargen men blir biten på kuppen. Larry antas ha mördat en man, Bela då ingen varg hittas utan Belas kropp så Larry drar till Zigenarnas matriark  som berättar att Larry nu är en varulv. Och rätt som det är blir det full måne och Larry genomgår sin första förvandling. Kan Larry hejda sitt nya mörka alterego? är det det som orsakar så många dödsfall i trakten? Kommer han någonsin möta Frankenstein?
"Even a man who is pure in heart and says his prayers by night, may become a wolf when the wolfbane blooms and the autumn moon is bright."
 
Så....detta sägs vara en av de bästa Universal filmerna.....hur? Detta är enligt mig den sämsta tav de orginella Universal monsterfilmerna men folk älskar den...varför då? Sminket får mycket bra kritik,....varför då??? Detta är ett typiskt exempel på en film som alla älskar men jag verkligen inte gillar tillsammans med Gladiator... den är inte dålig men jämnfört med resten.... men den är bättre än remaken från 2009 men det är som att säga att ett skott i foten inte är lika illa som ett skott i benet. Lon Chaney är bra men han är bättre i uppföljaren Frankenstein VS the Wolfman då han vet vad han är, vad han måste gra men endå bättre på att framstå som en tragisk själ. Det var med denna ett antal av de karaktärer som vi senare skulle få se i världens första delade universum då både Larry och zigenerskan Mirvera skulle dyka upp i Frankenstein VS the Wolfman. Att se Claude Rains i en monster film som en vanlig karaktär är lite udda men det är kul att vi får se hans ansikte och "vanliga" jag som omväxling och hade gärna tagit fler roller i dessa filmer utav honom då han är helt klart är min favorit utav Universals "rooster" av skådisar som dyker upp i dessa filmer. Filmen är välgjord och har många coola filmset, bra skådisar med men sminket, den sega storyn är stora klumpar som tynger ner filmen. Hur kommer det sig att Bela blev en renodlad varg medans Larry blir en blandning/hybrid utav samma förbannelse? Är det eftersom att Bela varit ulv längre? Filmmagi säger jag, Lugosis karaktär var inte värd att lägga cash och tid på då han endast har en scen. Mot slutet blir filmen bättre, det är ett jäkligt spännande klimax för att vara en så seg tills den sista kvarten. Med våld, Claude Rains med käpp i högsta hugg och musik som ökar tempot så räddas faktiskt filmen. Men Frankenstein VS Wolfman är bättre, Då får Lon Chaney Jr. större chans att skina i ett mer dramatiskt framträdande. Wolfman får 3/5 Guldkameror.
 

Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: