FilmFett

2017-10-04
00:44:00

The Mummy

 
Mitt namn är Markusoch du läser Filmfetts bästa Temavecka som inte är skriven av Robin och idag tar vi oss ett år framåt i tiden efter att Frankenstein hade gjort Boris Karloff till kungen av skräck. The Mummy, en kärlekshistoria som varade i 1000 år börjar med att arkeologer hittar en mumie som en av forskarna (Spelad av Edward Van Sloan, fuck it det är Van Sloan vecka nu) antar har blivit begravd levande och att hans namn är Ihmotep och med honom hittar man en låda innehållande en textbit som varnar att den som öppnar lådan kommer få en förbannelse över sig.. huxkrux tänker forskarna och öppnar lådan, detta leder till att mumien vaknar och forskaren som öppnade lådan blir galen och expeditionen är nu en mumie kort.
"He went for a little walk! You should have seen his face!"

10 år passerar efter filmens öppningsscen och vi möter nya hjältar inklusive en av de tidigare forskarnas son vid namn Frank och hans polare Pearson. De får besök av en lång snubbe i muslimklänning som visar sig vara Mumien som rymt 10 år tidigare och ger de båda info om en mumie som egentligen tillhör en  Egyptisk prinsessa som Ihmotep hade råbånge för i livet. De hittar mumien och tar henne till Cairo museumet. Fyndet firas med stor gala och på galan dyker en viss Helen upp som råkar vara identiskt lik med Ihmoteps gamla flamma och mumien bestämmer sig för att döda henne, föra in mumiens själ i den nya kvinnan som går med på det...under hypnos då såklart. Kommer Imhotep lyckas göra damen till sin? Kommer hon istället bli ihop med någon framtvingad romans med någon av våra tråkiga hjältar?
"You will not remember what I show you now, and yet I shall awaken memories of love... and crime... and death..."

På ett sätt är filmen jäkligt bra, på ett annat sätt är filmen piss, vill du ha en billig b-rulle med en stel mumie så får du vända dig till uppföljarna eller Hammers 1959 version där det är en inlindad mumie som jagar människor i sin stela och b-aktiga glans. I denna är det mer som 1999 mumien, vi ser endast en inlindad mumie i början, sen är det Karloffs skådespel och kusliga blick vi får leva med, inte illa heller men det är mer...en ond ande i fysisk form med magiska krafter än en mumie. Häng med i öppningsscenen för det är här det mesta av filmens information skits ut på löpande band så ha öronen på hugget för du vill inte missa något av Ihmoteps backstory.....eller ja, vi får se den senare så det är rätt värdelöst. Mumien är en world first dock....2, inte bara den första mumie skräckisen utan även bland de första filmer där människor blir träffade av spjut i 1930-talets mest grafiska effekter. Som skräckfilm är den inte så värst läskig, Karloffa fejs är rätt creepy men det är konstigt att ha en film under den årliga Halloween veckan som även skulle passa bra på Alla Hjärtans Dag. Det enda intressanta med filmen är Mumien, hans offer och Van Sloan, resten av skådisarna är rätt..mediokra, en del vet jag inte ens namnet på, Effekterna, både sminket och de mer tekniska kamera trixen är coola för sin tid men inget jämnfört med Invisible Man men rätt coola endå. Mumien hypnotiserar sitt offer precis som Dracula och Edward Van Sloan spelar en exakt kopia av sin roll i den filmen, Van Helsing. Coola filmset, en fin romans involverande en äldre läskig gubbe och en ung kvinna och bra manus gör Mumien till en bra film men inte en bra Halloween film, de skräpiga uppföljarna är bättre val då det är mer traditionella monsterfilmer än denna. The Mummy får 3.5/5 Guldkameror, men se den mest för Karloff.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: