0

Phantasm V: Ravager

Då är vi äntligen här. Vid vägens ände, stirrandes tillbaka på långa väg vi kört. Vägen som leder till Mourningside Mortuary, där vi satt i en 1971 Plymouth Barricuda, beväpnade med fyr-pipiga hagelbössor och slogs mot demoniska varelser, zombies och flygande klot med dödliga avsikter. Allt i kampen mot en lång herre, oförmögen att ge upp. Och vägen framför oss? Den sista, tunga sträckan mot vårt mål. Skylten på vägen säger...Phantasm V: Ravager.
 
 
Reggie har vandrat i en evighet. Han letar förtvivlat efter Mike och hans eviga sökande verkar aldrig ta slut. Nån jävel har snott hans bil, men han får tillbaka den efter att hotat tjuven...på ett sätt som bara Reggie kan. Med andra ord...han är tillbaka i sin forna glans.
Helt plötsligt vaknar Reggie upp i ett ålderdomshem och hans vän Mike säger till honom att hans liv är effekterna av demens. Reggies medvetande hoppar mellan olika tidsepoker, ställen och områden. Ställen och tider där Tall Mans makt på något sätt påverkar. Som en sjuk, instabil dröm...men Reggie låter inte Tall Mans tricks stå i hans väg...för Reggie är redo att kämpa för att få ordning i universum igen!
 
 
Låt oss börja med det sorgliga. Filmens uppmärksamhet är lika svag som budget. Det är synd att en serie som pågått lika länge som Alien får avslutas med en sådan svag budget. Effekterna gjordes av regissören själv, och kvaliteten är...dataeffekter. Oftast bra, däremot. Men serien kunde mått bättre av annat. Och...ja, detta är sorgligt nog Angus Scrimms sista film...
 
 
Vilket leder till de bra sakerna. Tall Man har mycket mer dialog, är mer djup, inte lika ytlig som fiende och vi får en tillräckligt intressant insikt i hans personlighet. Angus gör ett sjukt bra jobb, trots hans höga ålder. En sann hjälte! Reggie Bannister sparkar röv som Reggie och går all in för sin roll. Mike är tillbaka vilket är sjukt kul. Regissören är däremot inte Don Coscarelli som innan, utan nu är det David Hartman. Gör han ett respektabelt jobb? Nej, han gör ett perfekt jobb! Han vet vad serien handlar om och avslutar det hela med episkt resultat. Allt komponeras med GRYMMA remixer av orginal-låten.
 
 
Så...med dessa ord så kan jag säga så här....de sista 1 timme och 36 minutrar som filmen ger oss i seriens grande finale av en episk filmsaga....hur är den? Det bästa ett fan kan önska sig. Markus håller med om dessa vackra ord....och nu tar vi farväl till Phantasm....Eller? Är det över? Som Tall Man sa i slutet av 3an....
"It is never over...."
 
4 av 5 guldkameror.
 
Robin