FilmFett

2017-10-03
02:12:00

Frankenstein

Dr. Henry Frankenstein och hans puckelryggade kompanjon Fritz, inte Igor, gräver upp likdelar på daglig bas för  ett hemligt experiment. Idag har Fritz fått i uppgift att hämta en hjärna tillhörandes ett stort geni vars hjärna nu förvaras i en burk på ett collage men Fritz tappar burken och tar första bästa hjärna han hittar utan att läsa att burken innehåller en abnormal hjärna. Victor har festmö men henne har han inte sett på länge då han rest från London till Tyskland för att experimentera så hon tar med sig Henrys bästa vän Victor som är dyngkkåt på sin bästis fästmö och den ärade professorn Doctor Waldman spelad av Van Helsing han själv, Victor Van Sloan. Trion dyker upp i Victor slott precis under hans stora experiments höjdpunkt, det ska testas. Henry blir först sur men visar sen Dr. Waldman vad han håller på å bygger, en död kropp ska få liv och innan natten är slut visar Henry att han är härskare över liv och död då hans skapelse lever.
"Crazy, am I? We'll see whether I'm crazy or not."

Efter ett par dagar åker Victor och festmön hem till England där de berättar för Henrys pappa Baronen vad som pågår och berättar att det kommande bröllopet mellan de 2 blir uppskjute medans Waldman och Henry stannar kvar i slottet för att följa Monstrets utveckling, det visar sig att han blir våldsam när han ser eld, något Fritz drar nytta av när han jävlas med skapelsen, men Monstret får nog och hänger Fritz. De knockar monstret och Waldman bestämmer sig för att förstöra det, Henry återvänder hem för att lämna allting bakom sig och fokusera på bröllopet men hemska nyheter avbryter friden, Waldman dödas, monstret flyr och skapar kaos i en by och tar sig sedan till bröllopet. Kommer Monstret bli Henrys död? Kommer monstret förstöra bröllopet?
"Waiting for a new life to come. "
 
Om Dracula var "loosly based" på sin grundroman så är Frankenstein inspirerad av den, Monstret ser rätt likt ut såsom Mary Shelly beskriver det och Karloff han själv tar steget in i skräckhistorien som monstret i fråga i ett framträdande som är begränsat men effektivt. Som Lugosi sa i Ed Wood, det tar inte talang att spela monstret men Karloff lyckas göra det till sin egna men man kunde nästan ha haft vilken annan lång ful snubbe i rollen. Alla manicker i Henry (som för övrigt heter Victor Henry Frankenstein i novellen, varför deras vän fick namnet Victor vet i fan) är alltid roliga att se, de är nästan lika intressanta som handlingen själv. Hur reviewar man en film som Frankenstein? Som är så inlindad i allas sinnen i ett par generationer nu, filmen är jättebra, Monstret är kusligt i sitt fenominala smink av Jack Pierce som senare skulle göra många fler monster. Handlngen är kvick och det blir endast ett fåtal tråkiga stunder men de är viktiga för storyn så ingen tid slösas.... det är småkuslig en mörk natt.... Hur recenserar man en film typ alla sett? ni vet den, Frankenstein är större än jesus.... så vad gör en liten röst som min för nytta? Vad kan en ensam själ som en simpel filmfett recensör sitta och övertala en lika simpel läsare att se en film du troligen redan sett..eller känner till och ignorerat för att gamla filmer eller skräck inte intresserar dig....vad gör vi på internet egentligen.... vad gör internet med oss...vad gör vi för världen...medans vi sitter och glor på våra telefoner missar vi skönheten där ute såvida vi inte behöver ett ställe och kasta våra cola burkar eftersom vi inte orkar ta oss till närmsta papperskorg ...men medans allt detta pågår...se en bra film...se Frankenstein...Frankenstein får 4/5 Guldkameror...imorrn är jag nykter..
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: