FilmFett

2017-10-08
00:08:48

Creature from the Black Lagoon

 
Iktyologen Carl leker runt i Amazonas och hittar en udda hand som liknar fena som tros vara flera miljoner år gammal och som kan vara den felande länken mellan fisk och landdjur (det var amfibier egentligen men det är film, lev lite). Den vita forskaren norpar med sig skelettet, tar hem det till en jäkel på vatten och deras arter och forskar lite på det  tillsammans med denne Dr. Reed och hans festmö (alltid festmö, varför är de aldrig gifta än??) Kay, festmön.  I Carls läger mördas en av brasilianarna medans Carl får en expedition som innehåller Carl, Kay, Reed och en av Reeds kollegor Williams och de ger sig snart ut till Carls läger där de inte hittar några imbicill Brasilianare utan ...ingenting....de hittar ingenting mer av fyndet än handen. Men Reed är smart i skallen och teorerar om att stället där de är på en gång legat någonannanstanns och kan ligga i en lagun som ligger i närheten där resten av skelettet kan ligga.
 "And I thought the Mississippi was something."
 
Myten säger att stället heter Black Lagoon, ett paradis som inga överlevare har sett. Mitt i det hela vill Key avnjuta amazonasfloden på nära håll...så hon dyker i och det är då vi får se vad havsdjupet verkligen döljer!   FISK...och en å annat monster som efter att ha sett Key i baddräkt faller pladask för denna udda varelse. Snart lyckas de fånga varelsen i ett nät men med ett svep så rymmer det. Williams och Reed ger sig ner i vattnet för att undersöka saken, Reed vill fotografera den men Williams vill fånga det eller i värsta fall döda varelse för pengar.  Snart är det än en gång man vs Nature då varelsen går head to head med sina motståndare men måste undvika att skada flickan den troligen älskar..inte varje dag Reed möter en rival i en stor fisk.
 "There are many strange legends in the Amazon. Even I, Lucas, have heard the legend of a man-fish."
 
Jahapp...ännu en temavecka är snart slut...och vilken boom det blir! Filmen är jäkligt spännande, ...eller ja om man inte sett omslaget som ger bort hur coolt filmens monster ser ut. Man använde  2 dräkter och 2 skådisar, en skådis fick  en tunn dräkt som användes i vattnet medans en annan fick en tjockare dräkt till land. Djungelscenerna är lite udda...i en scen hörs ljudet av en kokaburra, en australiensk art av Kungsfiskare. Filmen är från 50-talet så såklart är de vita männen hjältarna och infödingarna kompletta idioter och lätta offer för Gillman. Då filmen är från 50-talet får vi mycket vetenskaps rappakajja, denna gång involverande lungfiskar och hur de är naturens stora misslyckande. Musiken......ja...musiken DONAR, den är inte läskig men den är hög som en skyskrapa så var varsam med volymen och den kommer dona och förstöra ett par skrämmande ägonblick.  Att säga att filmens stora dragningskraft är monstret vore som att säga att Godzilla ogillar Tokyo lite grann men även de primitiva undervattensscenerna som denna film var bland de allra första med att sätta i en långfilm och även filmad i 3D så på ett specialeffekts nivå är filmen en milstolpe. Hoppas också att du gillar 50-talets Brasilien då vi får mycket naturbilder och videos på djur....tror de la all krut på att filma naturen istället för att skriva bättre karaktärerna då de är precis som de flesta Universal hjältar...........skittråkiga...yepp...romansen är förutsägbar, en kvinna, en hjälte och en gammal vis man som ibland säger nått som säger ett å annat om monstret som gör nytta. Filmen e go, lite seg och mycket snack men när den är spännande skiner den och monstret är en klassiker. Creature from the Black Lagoon får svag 4/5 Guldkameror.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: