FilmFett

2017-10-05
00:14:00

Bride of Frankenstein

 
Mellan Frankenstein 1 och 2 gjorde James Whale Osynlige Mannen men den tog vi för många Halloweens sedan så vi skippar den för att inte verka upprepande, Bride of Frankenstein startar där den förra slutade, med att visa att Monstret inte dog i branden och det är Mary Shelly hon själv som berättar hur monstret tar sig vidare från branden som troligen avslutat hans korta liv. Henry Frankensteins kropp hittas och tas till Castle Frankenstein. Henry vaknar till liv och återhämtar sig i sängen medans monstret befaras vara död. Friden störs snart än en gång av en knackning på dörren och det är en viss Dr. Pretorius, som jag först trodde var Dr. Clitoris, som insisterar att få prata med Henry.Pretorius berättar att även han skapat liv och  de båda herrarna åker hem till honom.
" To a new world...of gods and Monsters..."

Hemma hos sig har Pretorius massa glasburkar fulla av små människor som han själv avlat, inte byggt ihop och återskapat som Frankenstein, Pretorius vill att han och Henry ska fullborda Adam och Eva myten, en kvinna åt den första skapta mannen. Passande nog så springer Frankensteins Monster runt i skogen, blir upptäckt av byborna, låster in sig i en byggnad och flyr än en gång. I skogen blir han vän med en blind man i en av filmens mest varmhjärtade stunder. De blir vänner och mannen lär honom tala.Efter den blinda mannen dör så söker Monstret upp Pretorius och begär att de skapar en till, lik honom, och vilken tur för han att de redan jobbar på det! Men för att skapa den perfekta kvinnan och detta kräver den perfekta kvinna vilket Pretorius assistent gör medans Henry hålls som gånge i Monstrets våld och tvingas jobba utan sömn med Elizabeth som gisslan.
"We belong dead!"
 
Många anser oftast att denna uppföljare är en av de få uppföljare som är bättre än orginalet, jag håller inte med om detta, men det är helt klart en av de absolut bästa uppföljaren någonsin. Filmen börjar med Mary Shelly å hennes bröder snacka om Frankenstein och skräck och ger oss en snabb kvick recap vad som hänt i första filmen då det var svårt att vara uppföljare på 30-talet, detta är en av de första uppföljarna jag kan komma på... Trots att filmen är lite sämre än första, har denna en grej som är mycket bättre än förra, Doctor Pretorius, han gör fan filmen och är en drivande kraft. Ernest Thesiger som spelar Pretorius  är här  sin mest kända roll och kan vara urfadern till "den galna vetenskapsmannen med vit rock och vit krulligt hår" som är lika känd som Frankensteins monstret han själv. Då det är en James Whale film får vi många skådisar från Inviseble man, inklusive den klumpige polisen i rollen som ännu en skum polis och den gapiga Una O'Connor som ingen gillar men som regissören älskade och gav henne massa filmroller.... själv tycker jag hon är en tidig föregångare till Adam Sandler, lustig näsa, irriterande röst och är lika rolig som en bok om utrotningen. Collin Clive återvänder som Henry men rollen som hans festmö är utbytt.... trodde först att han skaffat en ny fruga. Colin är jäkligt bra som Frankenstein än en gång men nya Elizabeth verkar vilja ha en Oscar som om det vore en nypa frisk luft. Filmens höjdpunkt är helt klart att se Frankensteins brud men varför hon blivit sådan pop culture ikon vet jag inte då hon knappast är med i 3 minuter, visst hennes skrik är bland de mest berömda någonsin och looken på håret igenkänbart men endå.. Fimens skådepspelare är fantastiska förutom Una O'Connor och nya Elizabeth och är bland de bästa Universal Filmerna, jag gillar den nu mycket mer än första gången jag såg den för någonannledning och kan ge den svag 4/5 Guldkameror. Scenen då "Eva" möter "Adam är fan tragisk...
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: