0

Swamp Thing

Så Steve Gerber....Gerber....det är mannen bakom Howard the duck och Man-Thing, båda är bland mina favorit karaktärer inom serie mediumet och nyligen kom jag över ManThing samlingen av Gerber (det var en röra att städa upp) men medans Howard the Ducks film version är min favorit av de dåliga filmerna så är Man-Thing filmen rent av skit! den är piss! Men för en gångs skull kommer KANSKE DC till undsättning med deras egna Swamp- Thing, typ en exakt kopia av Man-thing som delar backstory, en man som slukas av träsket efter att ha trillat i vattnen och sedan blivit ett med naturen som fick 2 filmer, 1 tecknad serie OCH en Live Action serie....vi tar oss en titt på Swamp Thing filmen och ser om den kan underhålla mitt behov av träskmonster feber...eller om jag får vända mig till en Rosie ODonnell special på Youtube (BOOOM BITCH!)
Seriemässigt vinner Man-Thing iallafall..
Doktor Alec Holland är en forskare som ska visa sitt senaste genombrott, en planta korsat med ett djur, en hybrid för statens yalesman i fråga, Alice. Men träsket är fullt av semimilitärer som   ockuperar djungeln på Alan Arcanes vägnar. Vem är Mr. Arcane? En ond affärsman som är besatt av odödlighet och tror att Alec Holland har svaret i sin senaste uppfinning så Arcane får sin trupp av hulliganer att attackera labbet där Alec inte är ensam utan även har sin syster Linda och ett pack av skogsväktare som ska hålla koll att Alec är i säkert förvar då hans forskning är sponsrat av staten (väktarna är ett pack hårdkokta rötägg dock som bara gnäller för det mesta).  Men det visar sig under ockuperingen av Hollands lab att en av väktarna dött för länge sedan men hans ansikte kopierades till en mask som Arcane använt för att gå runt i Hollands labb i ren scooby-doo anda...fast använd i en smart plan tills skurken, Arcane, sliter av sig masken och berättar om sin onda plan för Holland, Alice och Linda.
"I'd like to create a tomato that can grow in the desert"
Arcanes plan går ut på att han vill bli odödlig och skjuter Linda Holland i kallt blod vilket gör Alec Holland våldsam och råkar slå omkull Lindas special blanding vilket leder till att hela labbet tar eld, Holland flyr och hoppar i träsket och förmodas vara död.  Arcane plundrar labbet på Alecs noteringar medans det visar sig att Hollands DNA tillsammans med den mystiska geggan och en dos av natur nu blandats ihop till en ny, förbättrad men fulare varelse, Holland har blivit Swamp-Thing och han gör sin debut efter att Arcanes män försökt dränka Alice men Swamp-Thing välter deras båt och bär av med Alice. Arcane börjar själv experimentera men Swamp-Thing förstör alla hans planer så Arcane tänker skapa en egen Swamp-Thing!
 "I don't know where we are Toto, but it sure isn't Kansas."
 
En gång gång för 40 år sedan hade Wes Craven slagit på stort med både Last House on the Left and the Hills have eyes, 2 stora hits på skräckmarknaden trots att hans störtsta verk skulle komma 2 år efter denna mediokra hit släppts och 7 år innan Batman släpptes. Hur som helst Swamp Thing är en av de bättre DC filmerna och typ den bästa icke batman filmen som inte är baserad på Alan Moores verk.....Alltså Watchmen eller V for Vandetta men den slår skiten ur DC extended universe filmerna utan att ens försöka och även den bättre filmen av Serietidnings träskmonster då Man-Thing filmen som sagt är ett slöseri med tid, pengar och borde korsfästas för brott mot underhållning. Ray Wise som Twins Peaks fans kanske känner igen spelar filmens titulära träskman och han ger en föreställning som är både sentemintal, smart men även trovärdig att det är en kille som kan ge ett gott kok stryk om man drivs till den slutgiltiga gränsen. Men alla skådisar är inte lika bra, Alecs väktare är en stor gnällspik medans David Hess (känd från Cravens första film  Last House on the Left) spelar Arcanes undersåte och är filmens bästa skurk då Arcane bara är en snubbe i kostym medans Hess karaktär är Rambo blandat med alla 80-tals b-skurkar. Det positiva är att vi får spendera tid med Swamp-Thing, vi får se han kvikt i filmen och den slösar inte tid med att smyga och dra ut den stora revealen om hur monstret ser ut, vi får rätt bra syn av han knappast 30 minuter in, efter en hastig orgin story. Fina miljöer ger filmen en känsla av ensamhet i träsket typ som Rouge men innehåller mer sci-fi element som matchar karaktrens början i serierna...till skillnad från Man-Thing gör filmen serierna rätta och får 3/5 Guldkameror, inget märkvärdigt men en av DCs bästa filmer med fula kostymer i den bästa smaken och en slutfight för goofy att inte anses vara underhållning.
Markus