0

James Bond Sämst Till Bäst (5-1)

Då står vi vid finalen. Le Grandé Buffé.....eller nått. Vinna eller försvinna! Leva eller låta dö! You get the point.
 
 
5: Goldfinger
007 introduceras till mer extrema leksaker som hjälper honom i kampen mot Goldfinger, en guldsmugglare och mäktig jävel. Denna fiende är större än livet själv, har en medhjälpare som är stum och dödlig, Oddjobb. Samt en sexig donna som 007 tvingas se som en eventuell fiende: Pussy Galore. Goldfinger avslutas med en tickande bomb i Fort Knox och har alla de lyxigare områden vi älskar att se på film. Goldfinger visar att Bond, James Bond, är här för att stanna! 4 av 5 guldkameror.
 
 
4: You Only Live Twice
Roal Dahl skrev manuset till den femte filmen, vars bakgrund gör den till en domedags-förföljd rulle. En kamera-man fick amputera foten, producenterna undvek en dödlig plancrash och Connery fick media huliganer på halsen. Filmens resultat blev dock en kamp mot SPECTRE och den dödliga chefen Blofeld. Och enligt mig är detta det bästa mötet mot SPECTRE. Attacken mot deras bas i en vulkan i Kina och en dödsfarlig kamp mot helikoptrar. Detta är suveränt. 4 av 5 guldkameror.
 
 
3: The Living Daylights
Med den vaga svenska titeln Iskallt Uppdrag. Timothy Dalton visar var skåpet ska stå. Han blandar en mer proffsigare Bond, mer seriös, men håller ändå charm från Moores komiska tajming. Han är, enligt mig, den bästa av alla Bonds. Här träffar han fiender med ett öga ute efter spioner. Attacken under träningsuppdraget, biljakten över en isbelagd sjö, kriget på flygplatsen i Afganistan. Den är inte bara vacker att kolla på, utan underhållande till tusen procent. 4 av 5 guldkameror.
 
 
2: Skyfall
Craig må inte vara lika bra som Dalton. Men han har hittat en egen tolkning i 007. Här är han svagare, äldre och beskämpar tekniska fiender som terroriserar M personligen. Han tvingas slåss mot sig själv och sin egna lojalitet. Samtidigt som Da Silva, hans fiende, gör självmordsuppdrag på jakten efter M. Vackra miljöer, episk musik, casino med hemligheter och ett intro på ett tåg med vansinnig hastighet. 007 ger aldrig upp! 4 av 5 guldkameror.
 
 
1: Goldeneye
Kungen av Bonds äventyr är en film från 90-talet. 007 jagar bevis mot att terror-ledaren Janus stulit megavapnet Goldeneye från ryssland. Elektronisk musik, ett dödligt hopp från en damm, en stridsvagns-jakt i St. Petersburg, en egoistisk datahacker vid namn Boris och vår egna svenska Bond-brud Isabella Scorupco. Ett tåg från soviet, en mega-satellit och för Guds skull, Xania Onatopp. Den perfekta Bond-filmen råkar även vara en av 90-talets bästa filmer. På en Bond-skala? 5 av 5 guldkameror.
 
Robin