FilmFett

2017-05-24
04:40:00

Smala Sussi

Erik sätter sig i en bar och glor på tv, han verkar lite nervös och visst fan borde han det för strax därpå hoppar en snut på honom. Vad har nu Erik gjort? Lugn. han berättar för både snuten och publiken historien om hur han åkt till värmland för att hitta sin syrra Sussi efter att kronofogden bommat igen hans indiependent bok förlag och ett samtal från Sussies bästa kompis, Sandra ringt och sagt att hon är borta.Han berättar om hur en floppad visning av Pulp Fiction fick han att dra från stället till Stockholm. Ingen verkar veta vart Sussi tagit vägen, verken hennes granne, deras mor eller Micke 13, en småtjuv som suger på allt som hela trakten känner till. Sandra berättar för Erik att Sussi hade skulder och byns enda polis Billy inte kan göra någonting åt Sussis försvinnande utan är upptagen med papper och att jaga 2 banditer vid namn Kaiser Suse och Tony Montana. Han får även veta att Sussi haft det tillsammans med ingen mindre än Pölsa.

” aah, de gick ju ialla fall bra för negern”  ”ah de e bra”

Smågangstern Pölsa, en gammal kompis till Erik som är totalt filmgalen och filmar sågott som allt. Han har lite viktig information om Sussi dock! Hon vart deprimerad efter att Apan från Trazan och Banarne dumpat henne efter en het natt och då började hon supa och hetsäta pizza, och på så sätt byggde hon upp en rejäl skuld på Sandras pizzeria. Pölsa tar med Erik till videobutiken där de möter den bitchiga videoförsäljerskan som droppar mad hints if you get the drillerino. Med fler ledtrådat som inte leder någonvart men mer upptäckter om Sussies olika beroenden, kärlek till Apan och även en jävla massa cash som Sussi kommit över, pengar andra också fått nys om. Lever Sussie? Kommer Erik få skulden av den våldsamma snuten? Kommer Pölsa bli världstjärna.
” Han är svartsjuk, så han har sytt in räkor i hennes byxsömmar.”

Min favorit genre utav alla är mörk komedi, sånna rullar och serier som dyker ner i tabu områden för att få ett skratt, ett prima exempel är Dr. Strangelove som skämtar om kärnvapen under en tid då det var allas stora paranoia, the Big Lebowski som både blir filosofisk och rätt mörk gällande mord, porrindustri och nialister samt Brakfesten om 4 män som vill ta självmord genom att festa. Smala Sussi passar in perfekt i detta klosterfuck av kaos då man i ena sekunden gapskrattar jävel åt Pölsa, den homosexuella polisen eller hjälten själv för att sedan sakta men säkert sluta i ett blodbad i en film där ingen går säkert, inte ens apan från Trazan och Bananrne. Filmen är regisserad av Ulf Malmros som är känd för det ena och det andra, den bortglömda Tjenare Kungen, min så kallade Pappa, bäst i Sverige som var bra som liten och den nya serien Ack Värmland, men inte allt är dåligt ohnej, han gjorde Elake Polisen tillsammans med Svullo och denna film! Men Efter denna har Malmros inte gjort så mycket mer komedi förutom, bröllopsfotografen och floppen Mammas Pojkar... nae, detta är helt klart hans skinande verk och en av mina personliga favoriter ur det knapra Svenska biblioteket av bra filmer och hamnar högt upp på listan, inte lika högt upp som Evil Ed eller Tomten är far till Alla Barnen men rätt högt upp dock.Smala Sussi är en av de bästa och roligaste svenska filmer och förtjärnar 4/5 Guldkameror. Jävligt bra skriven och en påtänkt film! Ska du se en svensk film någongång utan jul så se Smala Sussi, Tomten kan man inte se på sommaren ju.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: