FilmFett

2017-05-26
02:51:00

Min vän Oscar

Hans Lövgren är förlovad med sin festmö (no shit va?), Gabriella som är jobbar för FN och hennes enda krav är att han ska ha ett bra jobb då hon inte kan gifta sig med någon hon varken respekterar eller beundrar. Jobb kan man dock ta senare och Hans ger sig ut för att upptäcka Frankrike och gå på finkrog. Resturang chefen frågar Hans om en tjänst, att övertala en full svensk att betala 1000 francs för finvinet han nyss supit bort. Det visar sig att den fulla mannen vunnit på lotteri, tydligen ett klockspel på 80 kilo. Som tack för att Hans betalar notan så får Hans lotten av mannen innan mannens dotter kommer och drar med sig sin fulla far och Hans faller pladask för henne trots att han är förlovad. När Hans ska gå och hämta sitt pris så visar det sig att klockspelet inte är et tklockspel, utan en säl, rättare sagt ett sjölejon.
Finns inga bilder från filmen på Google å jag har redan grävt ner filmen i ett hav av andra så ni får vanliga google bilder på sjölejon istället.

Hans tar med sig sin säl till sitt hotell där galenskaper uppstår såsom att Hans försöker bjuda en säl på spaghetti och döper sjölejonet till Oscar. Han börjar tvivla på sin och Gabriellas förhållande och rådfrågar sin säl som underhållande skakar på huvudet och de båda bygger snabbt ett band mellan varandra som är mer övertygande än någon relation i Warcraft filmen. Med en nosig hushållerska blir livet med Oscar lite svårare än vanligt och med hans känslor för den fulla mannens dotter han träffat en gång så står även hans äktenskap på spel.
 
”Kunde du inte ha varit en kanariefågel??!”

Filmen är filmad I Frankrike och skiftar mellan franska och svenska. Som svensk film....är den faktiskt rolig....särskilt de franska inflytandet och fullegubben som framkallar flera skratt, mer än 3 Åsa-Nisse filmer tillsammans. Det är rätt kul att se Hans kämpa med sin franska och en del scener med sälen är charmiga och jag skulle inte överdriva om jag säger att jag är djupt sårad att vi inte fick en tv serie baserad på denna film under 70-90-talet då det hade passat perfekt, då vi fick sådana hittar som ” Mr. Smith” om en orangutang som får 200 mer i IQ. Mycket av musiken är bra, men de där wa-wa-wa musiken som oftast hörs i Tom and Jerry efter Tom framstår som dum i huvudet. Nästan varje scen med sälen i bild spelar sådan musik.Lite makaber trivia är att filmens stjärna Åke Söderblom dog på Liseberg, nöjesparken, i teatern år 1965 under en föreställning. Sälen är mycket vältränad och klippningen är rätt bra för en gammal film. Helt ärligt är detta en av de bättre svenska komedifilmer från äldre dagar,precis som Pensionärsparadiset eller ....ja finns inte så många fler då svensk cinema från the gay old times mest var buskis såsom Åsa-Nisse. Och de som faktiskt verkar intressanta såsom de 2 Kromblom filmerna (ja det finns faktiskt 2 filmer om Kronblom) som Svenska Filminstitutet sitter och ruvar på som istället för att ses och avnjutas eller hatas ligger i ett mörkt rum och samlar damm (Så denna review är skriven  slutet av 2016 innan STUDIO S släppte den i Serieboxen men jag hoppas de släpper båda Kronblom filmerna på en dubbeldvd). Men Min Vän Oscar är en rätt bra svensk film, en av de bättre och troligen en av de 10 bästa svenska komedier jag sett, rätt lågt på listan då vi har klassisker såsom Evil Ed, Smala Sussi och Tomten är far t.ex men Min vän Oscar är endå sevärd för den som känner sig experimintell. Min vän Oscar får 3/5 Guldkameror.  Min enda fråga är....varför i helskotta går aldrig sälen på toaletten? Det blir aldrig problem gällande avföring?
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: