FilmFett

2017-05-02
22:44:09

Madhouse

Paul Tombs är en av Hollywoods störtsta skräckikoner och är superkänd för 2 saker, Doctor Death serien och huvudmisstänkt i ett mordfall där hans egna festmö, Ellen mördades utav en man utklädd till Paul Tombs kända karaktär, Dr. Death. Flera år efter händelsen är Paul fortfarande upprörd men hans bästa vän och skaparen till Dr. Death filmserien Herbert Flay har ett nytt manus redo att produceras till en tv serie baserad på karaktären. Efter att ha spenderat år på mentalsjukhus kommer Paul till storstan och där träffar han Julia, DR för den nya Doctor Death serien men problem uppstår då han förföljs av en ung tjej som inget hellre vill än att vara med i produktionen. Paul skickas hem till Herbert där de pratar gamla minnen och knyter om gamla band och talar om hur Doctor Death ska återuppstå, något Paul inte vill då han tror att han blivit så van att spela karaktären att även han tror att det är han själv som ligger bakom mordet på hans festmö.
"Miss Peters, as they say in horror movies, you will come to a bad end."
Tjejen som vill vara med i filmen söker upp Herberts hus där hon mördas av samma person som mördade Ellen och Paul hittar sin gamla flamma Faye som tidigare varit med i många av Pauls filmer som nu bor i Herberts källare. Polisen är snart het på gröten gällande den döda flickan och Paul är än en gång den högst misstänkta. Dagen därpå så träffar Herbert och Paul en av seriens producenter, en gammal porrregissör vars jobb involverar många scener med Pauls exfestmö. Producenten är spelad av Robert Quarry som är mest känd som Count Yorga i 2 vampyr filmer involverande karaktären. Paul Tombs får snart nog och ryter till mot sina medarbetare medans fler mord poppar upp dr Tombs verkar sätta sin fot. Är den fiktiva karaktären Dr. Death verklig inom Paul Tombs? Kommer han hamna i finkan eller själv mördas? Är förövaren kanske någon närmare honom än han tror?
"But you're dead. You're dead!"
Madhouse är en viktig film för mig, dels så sprutar Vincent Prices talang ut i en av hans bästa filmroller någonsin och det är en karriär som är legendarisk. Men där Vincent Price är ett kanske så är detta helt och hållet Peter Cushings absolut bästa roll någonsin utan protest. Visst han börjar filmen rätt segt, inget märkvärdigt men när en tvist uppstår så är han eld och granater och ger mer än de 110% han alltid givit och det är inte bara filmens bästa scen utan annledningen till att Herbert hamnade så högt upp på min karaktärslista. Filmen påminner om en Hammer film med ghotthiska byggnader, atmosfär som en spooky dooky rulle och har uppsminkade blondiner som inte ger mycket utan sin look för att karaktärerna ska falla för dem. Handlingen är dock lite trög i starten, och släsar mycket tid med stock footage från andra filmer Price har varit med i som T.ex The Raven och Scream and Scream again med mera med både Boris Karloff och Basil Rathbone som båda varit döda ett tag innan filmen släpptes. Madhouse släpptes 1974 och är därför en av de sista bra sjräckfilmerna i den klassiska eran innan Motorsågsmassakern och black christmas lade grunden för slasher genren vilken Halloween gjorde perfekt 5 år senare. Tyvärr var Madhouse en bomb på the box office och glömdes snabbt bort vilket är jävligt synd då den är en av de mest underskatade skräckfilmer jag sett.  Se filmen den är värd en titt, inte minst för Peter Cushings briljanta skådespel, det bästa i hela filmen och de sista 10 minuterna är helt klart de mest sevärda. Madhouse får 4/5 Guldkameror.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: