FilmFett

2017-05-05
14:01:00

Irreversible

" oh god"- Tarresfilmblogg
" jahapp"- Random jävel
" Har du skickat pengar än?- pappa Älskar Film
You're in for a fucked ride- Den här jäveln.

Yepp, mina nära och kära har uttalat sig om denna film och både avrådit mig och sympatiserat med mig när jag berättade att dagens rulle är en fransk film...soom råkar handla om våldtäkt, suprise! Hur startar man då en film om sådant hårt ämne...med 2 gamla gubbar varav en av dem berättar hur han hamnade i holken efter att ha förbripit sig på sin dotter, yepp vodkan åkte fram på rekord kort tid. På gatan utanför ligger en bögklubb kallad Rectum då polisen anlänt för att stoppa ett bråk där en ung man, Marcus blivit nerslagen, varför då? Jo i en flashback  ser vi hur den Marcus och en kompis, Pierre springer runt i the Rectum (god damn it) och letar efter en man kallad The Tenia men då de inte hittar honom blir de bråk och Marcus som låg på båren i början får sin arm bryten och Pierre misshandlar en man med brandsläckare till döds.
"Time destroys all things"
 
Vi skuttar ännu mer tillbaka i tiden innan våran dunder duo anlände till The Rectum och i denna sekvens letar de desperat efter vart Rectum ligger. Marcus är som desperat att hitta det och slår till och med sönder Pierres taxi för att "inspirera" honom att hänga med. Men vad är det som hänt? Marcus berättar för en prostituerad att någon blivit våldtagen och pusslet börjar nu visa en allt mer klar bild om vad filmen föreställer.  Kommer jag orka se hela pusslet läggas? Kommer Caspar Noe bota sin tydliga Parkinsons gällande kameran? Är det i dålig smak att äta varm korv under den 9 minuter långa misshandels scenen?
"Time destroys all things"

Jag har sett Enter The Void innan denna men denna kom ut först och jag måste säga att inte mycket är annorlunda, kamera rörekserna i början, skiftet från karaktär till karaktär, tystnaden som uppstår utan musiken och såklart ett maffigt intro som får en att klia sig i bakhuvudet. Även färgschemat och det lite mumblecore-aktiga skådespelet påminner mig bara om hur Enter the Void var och det är väl inte en så stor reveal nu att både denna och Enter the Void delar regissör, Caspar Noe som vet hur man gör välgjorda filmer och vet absolut hur man använder ljus då hans filmer är jäääävligt fina att titta på ...trots om dessa filmer verkligen inte är till för alla. Det är svårt att veta vad målgruppen är, world cinema fans? knarkar films fans? Folk som gillar huvudverk? Ja du....jag vet inte exakt vad det är med Noes filmer som tilltalar just mig, de är välgjorda, udda och vet hur man ger en eyecandy. Handlingen..ja handlingen är såklart rubbad, jag var tvungen att kolla upp att det skedde flashbacks då filmen gör ett rätt pissjobb att berätta när en övergång sker, flera scener såsåom jakten på The Tenia utspelar sig i real tid vilket slutar med att vi spenderar nästan en kvart med ingenting än att titta runt i the Rectum med snurrig kamera och the Tenia nämns typ 20 gånger. och det visar sig att filmen sågott som utspelar sig baklänges, Marcus and Pierres kväll slutar i katastrof, men hur blev de så illa? Bör du se Irriversible? fuck yes, kommer du gilla den?  Svårt att säga, Caspar Noes filmer är en svår nöt att knäcka, kameran slängs runt som en baseball under en baseball match, dialog och scener är svåra att tyda men de är båda en upplevelse, Enter the Void är helt klart bättre men irriversible är sevärd men den 9 minuter långa, berömda sekvensen där en ung kvinna misshandlas gör filmen helt klart en ännu tuffare titt än vad den redan är. Irriversible får 4/5 Guldkameror och innehåller även kanske filmhistoriens största "Fuck you" och mest frustrerande reveal.
 
 
Markus

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: