FilmFett

2017-05-19
06:15:00

Calibre 9

 
Under en lång öppningsscen ser vi ett antal karaktärer byta runt ett paket mellan varandra typ som den där gamla serien Talismanen där talismanen tas från person till person men tvisten här är att det är ett paket fullt av stålar som måste tas från punkt A till punkt B och involverar att paketet ges till en skara människor. Men under leveransen så visar det sig att nån stulit pengarna, vem av alla inblandade kan det vara? Rocco och hans kompis Ugo samlar ihop de inblandade och Rocco visar hur sjukt mycket han gillar att tortera folk och som ett smultron på tårtan så binder Rocco och Ugo fast dem i en grotta, full av dynamit sedan...boom.... Några andra  dåd sätter Ugo bakom lås och bom och den unga smexiga mannen med mustach lämnar finkan som en tunhårig rynklig medelålders man med ett mål, bli hederlig men Rocco dyker snabbt upp och frästar honom till det mer...goda livet men Rocco gör under bilresan inget annat än att berätta hur han tror att Ugo var den som strula till kuppen i början och sedan strula till det för att hamna bakom galler innan deras boss, The American, kunde göra sitt åt förövaren. Ugo går till snuten och försöker få tag i dokument som stals av honom av gangstersarna.

När Robin gör del 1 av en trilogi men inte resten
Snuten är inte mycket bättre och erbjuder Ugo att vara lockbete, få fram the American så snuten kan haffa honom men Ugo vägrar vilket leder till att han går oskyddad och rätt som det är, Rocco och hans gäng kommer till hotellet Ugo bor på och slår sönder allt från golv till tak och skyller på att Ugo är en perfekt kandidat för gökboet. Ugo går därefter att fråga sin gamla, nu blinda, Don om råd från tiden innan The American för att söka skydd  och råd men detta förvärrar bara saker då Rocco dyker upp och erbjuder en näve mot ett antal nyllen vilket leder till gängkrig, något Ugo vill förhindra så han ställer sig öga mot öga med The American. Kommer Ugo kunna förhindra ett gängkrig? Kommer Rocco gäcka han enda till graven?  Kommer Ugo rentvå hans egna namn i maffians ögon?
Snubben till höger, ren magi, ge mannen en Oscar, NU!
Redan från öppningsscenen vet vi att detta kommer bli en riktigt jävla cool film, de spränger folk i en grotta och än en gång visar Italienska filmmakare att det inte finns någon som helst brist på kreativitet när det kommer till att straffa idiotiska undersåtar precis som de gjorde i The Cynic the Rat and the Fist. Filmens stand out karaktär är den jävligt högljuda karaktären Rocco som viftar händerna som om han hade spasmer och snackar högt som satan med humörssvängningar ...detta är fan kanske filmhistoriens mest underskattade fiktiva gangster... Mario Adorf you awesome son of a bitch. Ugo är tråkig, som Jason Stateham utan accent i en en typisk 6an film vi sett över 50 gånger per år (seriöst, tv 6, ändra på det) , men annars har den allt du vill ha, fantastisk skurk, naket, våld, överdrivna sätt att dö på dåliga kulpaner,  snutar med attityd och skurkar utan det minsta nåd men även små roliga scener såsom en undersåte som löser korsord med en gubbe medans hans boss vänder upp och ner på ett hotellrum våningen över. Men främst av allt, Rocco, galna jveln som tyvärr inte dyker upp i någon av filmens uppföljare...Yes detta är del 1 av en gangster trilogi men Aldorf dyker upp som en annan karaktär medans Ugos skådespelare Gastone Moschin senare hade en liten roll i Gudfadern 2. Filmen är lite seg och bjuder mest på förhandlingar men när en viss karaktär jag hyllat tillräckligt i filmen får chansen att skina blir det action för fulla rör! Milano Calibro 9 får 3/5 Guldkameror av 5.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: