0

Whiteout

Kate Beckinsgale medverkar i en film från 2009,  baserad på en grafisk novell. Och denna gången slåss hon inte mot vampyrer!
 
 
 
Polisen Carrie Stetko håller i lagen i en forskningsbas i Antastisk. Hon har bara varit här ett tag, men lyckats fått uppmärksamhet av alla män som vill ha henne. Förutom Tom Skerrits karaktär Dr John Fury. Dr Fury kommer bra överens med Stetko och båda har blivit goda vänner. Helt plötsligt hittas ett lik sönderblodat mitt ute på isen i ingenstans. Alla skador pekar åt ett håll: han blev utslängd från ett plan!
 
 
Stetko börjar undersöka fallet och snart dyker en skummis upp, en agent kallad Pryce. Men är det Pryce som är mördaren? Varför dyker han upp helt plöstligt? Självklart finns det även en stormvarning av en "whiteout", en form av livsfarlig storm som kan göra en blind och förfrusen. Att befinna sig i en sån storm är som att skriva på sin dödsdom, vilket Fury redan sagt till några nytillkomna i filmens intro.
 
Whiteout fungerar betydligt bättre än jag trodde. Visst kunde man jobbat bättre på att göra ett filter över filmens "mörka" scener som inte ser så mörka ut. Så den tekniska nivån är medioker och effekterna har åldrats ur en negativ syn. Men skådisarna levererar, manuset är skarpt och vissa händelser är obehagliga. Vad sägs som en fingeramputation? Eller ett fläskigt lik med sönderfruset ansikte?
 
 
Självklart finns det klyschor, som dom överdrivna flashbacks. Men filmens miljö och stämning bidrar till en skön atmosfär.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin