FilmFett

2017-03-20
14:58:05

Sunset Boulevard

Hollywood. Lika vacker som en solnedgång och lika förödande som en atombomb! Sunset Boulevard vågade något som ingen film vågade för sin tid. Att visa verkligheten bakom kändiskapet.
 
"You don't yell at a sleepwalker - he may fall and break his neck. That's it: she was still sleepwalking along the giddy heights of a lost career."
 
Manusförfattaren Joseph har inga pengar då han bara skrivit skit det senaste året. Den enda producenten som lyssnar på honom, Sheldrake, kan inte ens hjälpa honom. Då skattemasarna jagar honom för att få tag på hans sista ägodel: hans bil, tvingas han ta fel avfart...in mot Sunset Boulevard. Han gömmer bilen i ett garage och upptäcker snart att han kört in i Norma Desmonds garage. Vem är hon? Jo, en f.d stumfilmsstjärna. En äkta diva som ingen ens trodde levde. Utkastad ur Hollywood, men oförmögen att se sig själv som en dalande stjärna. Detta möte skulle ändra Josephs liv!
 
"Without me, there wouldn't be any Paramount studio."
 
Sunset Boulevard är en svartvit klassiker. Från den hemska introduktionen med ett lik i en simpol, till det tragiska slutet. Hela filmen är en enda, cynisk, nattsvart film om tidernas förändringar. Och det svartvita fotot passar in i denna 50-tals klassiker. Josephs omöjliga uppdrag blir att skriva om Normas nya manus, trots att det är långt som en bok och lika intressant som att gräva sin egna grav. Och när hon tvingar in honom i en relation så blir saker farligt värre!
 
"I *am* big. It's the *pictures* that got small."
 
Som Twin Peaks fantast är det kul att se en karaktär vars namn är Gordon Cole! Precis som den karaktär som David Lynch själv kom att spela. Gloria Swanson är utmärkt i rollen som...sig själv? Nej, men hon var en känd stumskådis som inte gjorde en större comeback förrens denna filmen kom. Gloria är idag en av Hollywoods kändaste och här ser man varför. Filmen är överlag en intressant film i dess story. Men inte lika imponerande som Touch of Evil och M i sitt foto.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: