FilmFett

2017-06-28
14:56:24

Jack Brown, Genius

För 1000 år sedan bestämmer sig en munk och hans hjälpreda Casper att munken ska flyga upp och nudda guds högreranker genom slänga sig ut för en klippa med hjälp av en drake, typ som Ikarus från legenden om mannen som flög för nära solen. Precis som den historien så går Munkens idé åt helvete och hann misslyckas och faller mot sin död. Detta räknar tydligen Gud som självmord så munken hamnar i helvetet. Nästan 10000 år senare i Nya Zeelands huvudstad Wellington där filmens huvudkaraktär Jack Brown, en ung uppfinnare ska visa sin sneaste uppfinning då han ....ja är uppfinnare och en klyftig sådan för ett japanskt företag där hans uppfinning ”the Bigga-strides” som är pogostick-skor. Ett snedsteg senare och Japanaerna är ense om att Bigga-strides inte är något att invistera i och som om inte det vore nog så blir företaget han jobbar på nerlagd på skatteverkets orders.
OH I FLY WINGS FOR THE LORD!
Ödet ler dock mot både Jack och hans chef då japanerna vill ha en till redovisning av Biggie-strides om 3 dagar och Jack ger sig ut till en bokaffär för att samla kommer information. Men vad som först verkar vara en jordbävning visar sig vara ett litet eldklot som åker in i Jacks öga. Detta orsakar så att Jack får en tydligen feberdröm och dagen därpå är han en förändrad man. Han är besatt av munken  Elmer, munken från filmens början som intagit Jacks kundskapslåda inne i Jacks hjärna. Elmer och Jack gör upp en plan om hur Jack ska kunna få Elmers uppfinning att funka och på så sätt rädda Elmers själ från ett evigt liv i helvetet. Jack lägger Bigga-Strides åt sidan och bygger en uppdaterad version av Elmers flygardräkt och ger sig av mot ett av Wellingtons högsta torn. Än en gång misslyckas Elmers plan men Jack landar på sin bästa vän som råkar ha vägarna förbi. Jacks vän bryter armarna     men Elmer ger inte upp och tvingar Jack att försöka igen. Men Biggie-Strides måste stå klara om 2 dagar. En hotad vänskap och en röst i huvudet som begär det omöjliga.
 
Filmen är producerad av Peter Jackson och filmens stjärna Timothy Balme har tidigare jobbat med Jackson i hans störrsta mästerverk någonsin...Braindead där Tim spelade huvudrollen som den klumpige Lionel. Munken Elmer spelas av den magnifika Stuart Devenie som är mest känd som karateprästen från ...Braindead känd för repliken ”I kick ass for the lord”....vad är det med den här killen och spela religösa figurer i Jacksons filmer? Filmen är underhållande, klart den är, det är en australiensk film efter 60-talet då staten inte höll krita på vad som fick filmas och ja...den är inte perfekt, idet är inte i klass med Braindead eller Bad Taste men den har en hel hög av intressanta scener såsom helvetes scenen men jag tycker att....Jack tar sin besatthet lite för bra, han godkänner den inte ens, det är som en litet gupp i handlingen och han lägger allt annat åt sidan utan någon som helst konflikt till en början. Vi har en underhållande sidostory involverande Jacks bästa vän som friar till sin flickvän endast för att få ligga med henne. Timothy Balme är asbra i sin roll som vanligt, Stuart Devenie med som den irriterande munken och de båda spelar än en gång mot varandra som ett av Australiens bästa slådespelar par....eller ja de har potential till att bli det om de varit med i fler filmer tillsammans. Filmen är som sagt inte den bästa, den är inte dålig, men handlingen är rätt sisådär och medioker men det finns filmer som gör samma premis värre. Filmen är även rätt förutsägbar, vet man handlingen vet man att det kommer ha ett glatt slut. Filmens största dragningskraft är dess skådespelare, speciellt om man diggar Braindead och vill se lite mer av skådespelarna men inte har råd att köpa tv-serien Jack of All-Trades  så kan du slösa 50 spänn på Njutafilms istället. Jack Brown Genius får 3/5 Guldkameror.
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: