FilmFett

2017-07-10
16:37:32

Man from Hong Kong

Vid Uluru, det där stora berget mitt ute i Australien, Australiens mest kända sten görs ett drogutbyte. en asiatisk man spelad av Sammo Hung är under täckmantel som turist och affären går som smort.....men det visar sig vara ett bakhåll då även en snut låstas vara turist och ger order om att ingripa och en vild fight utspelar sig på Uluru medans den andre drogdealaren blir jagad av en helikopter. Mannen från Hong Kong arresteras men då förövaren inte kan ett enda ord engelska hyrs en tolk in från Hong Kong. Fan Sing-Ling, en inspektör som har ett rykte om att få ut info ur skurkar får i uppdraget och efter att ha legat med en Australiensk journalist vid namn Caroline (som kommer spela roll senare i storyn) och gott down undah på henne så far han down undah. Väl öga mot öga visar de sig att Fans metoder är mer lik Dirty Harry och Bruce Lee än Wallander. De får en ledtråd o namnet Wilson som är en av de största och farligaste gangsters i landet, något som lockar Fan trots att de Australienska snutarna avråder honom.

"This is Australia, we're not allowed to get into that sort of thing mate."
 
På väg till en rättegång så avrättas mannen från Hong Kong spelad av Sammo Hung men Fan som har falkögon ser snipern och jagar efter honom in till en resturang där Fan till slut vinner fighten till döds. På kroppen hittas ännu en ledtråd, reklam till Body Shop som visar sig vara Wiltons dojo där han tränar en arme av kung fu mästare, mästare som nu vill rubba Fans existens innan han kommer dem för nära för att utgöra en fara...Men Fan lever, andas och snyter fara och godtar varje fight med stängda nävar och kung fu.
My name is Kill, Kill Yu
Vad vill man ha ur en Ozsplotation? the Outback, vilda biljakter, australiensk plurör och  fina bilder på dess vildmark. Vad vill man ha ur en Hong Kong rulle? Thai fu och slagsmål samt gangsters och i Man from Hong Kong får man allt i ett! Man får till och med Hong Kong legendaren Sammo Hung i denna rulle som skurk, något han inte spelar allt för oftast och Geroge Lazenby som en gangsterboss som blir filmens stora skruk.Fan är uppenbart dubbad genom hela filmen med en manlig röst som matchar den amerikanska och europeiska filmbranchens standard krav Tvärr är rätt viktiga delar av filmen på kinesiska eller mandarin och utan text men som tur är så får vi förklaring senare men sättet det visas är att de säger någe och sedan slåss. Vi får också ett prima exempel på hur Chekovs Gun regeln bryts. Chekovs Gun går ut på att om man visar någonting i bild under film/tv och bok så bör det föremålet användas i historien men här har vi i köks fighten en köttyxa i fokus som aldrig används eller påpekas.  The Man from Hong Kong är en jävligt bra kombo mellan 2 genrer, ozspoltation snut rulle och hong Kong action i en skön blanding där välplanerad och koriogriferad action är i mängder, till och med Lazenby, Bond han själv får visa sin potential som en actionstjärna som aldrig blev av, synd han hade kunnat bli nästa Chuck Norris. Fan är liyr dyrl, han slåss men inte mycket mer medans den goda personligheterna tillhör de 2 australienska poliserna som följer med Fan på sin resa. med jävligt bra action, lite svag story men sevärd endå  för att inte nämna underhållande,  Lazenby är bäst i filmen och såklart australienare i sin prakt får filmen 3/5 Guldkameror.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: