2

Evil Dead 2

Ash Williams, hjälten från första Evil Dead tar med sig sin flickvän till en stuga i skogen för lite rajtantajtan. Men detta är första gången det sker, yepp, filmen är lite av en remake och en fortsättning samtidigt. Medans Ash letar efter lite dricka så hittar han en bandspelare som han spelar upp och rösten berättar hur en doktor och hans fru hittar en urgammal bok kallad Necronomicon Ex mortis som kan väcka de döda och öppna portar till helvetet. Den är skriven i människoblod och omgiven av människoskin. När bandspelaren läser upp en av bokens värser så dödas Ash flickvän av ett osynligt väsen men hon är inte död länge till då hon snart attackerar Ash som i självförsvar hugger huvudet av henne. Kraften som förvandlade Linda förvandlar även Ash en kort stund men förbannelsen försvinner när solen går upp. När Ash vaknar till så försöker han fly men bron han åkt på är nu borta och klippan är ett stort stup så Ash åker tillbaka till stugan där allt möjligt händer. Hans hand blir besatt, varje prydnad och pryl i huset får ett skrattanfall och även en ond kopia av Ash försöker döda honom genom en spegel.

"groovy"

Samtidigt så får vi se hur bandspelar röstens dotter och hennes kompanjon fått tag i en sida ur Necronomicon som slitits bort och är nu påväg till stugan där Ash sakta men säkert blir galen oviss om att hennes pappa troligen inte lever. Efter att Lindas lik fått liv igen biter hon honom och Ash måste än en gång besegra sin flickvän, denna gång genom att köra en motorsåg igenom hennes avslitna huvud. Det slutar inte där utan Lindas bett infekterar nu Ash hand och han tvingas att byta ut den. Men med Doktorns dotter, hennes partner och 2 lantisar på väg så är tiden knapp för Ash, kan han hindra ondskan eller kommer necronomicon och kreaturet i källaren att få ännu mer själar att festa på?

"I'll swallow your soul! I'll swallow your soul! I'll swallow your soul!" Swallow this"

Vad kan man säga om Evil Dead 2 som inte redan sagts? Skiten är fan en av de bästa skräckkomedier som gjorts och är genuint läskig vid tillfällen med massvis av coola praktiska effekter och kamera vinklar som Raimi kom på. Bruce Campbell är en underskattad komisk ikon som än idag med serien Ash VS Evil Dead inte visar några tecken på att få slut på material. Filmen börjar lite som en genuin skräckfilm, kåta ungdomar, mystik men snart så utbrister mer komiska stunder än de flesta stora bio filmer idag. Evil Dead 2 har en jävligt bra atmosfär och skrattscenen med alla prylar i huset är fantastiskt hysterisk. Ash Williams gick med denna film från att vara en överlevare i en billig skräckfilm till att bli en av de bästa filmkaraktärer inom skräck och uppnådde legendarisk status inom film i det stora hela med uppföljaren Army of Darkness. Och varje film som innehåller Stop Motion är fantastisk i min point of view och med sådana groteska effekter som Raimi och gänget uppnår som inte bara är obehagliga utan även fint gjorda. Filmen är även en av de mer citatbara skräckisar från 80-talet med klassiska ord som Groovy, Swallow this eller ”Who’s laughing now”. I My Name is Bruce skämtas det mycket om att filmningen som utspelade sig i Bulgarien var för jobbig, men med Evil Dead 2 så var det verkligen värt det för slutprodukten är ett tenkniskt och välskrivet mästerverk som förtjärnar all kärlek och återseende man har att erbjuda. Medans Evil Dead är en bra film för filmkvällar, speciellt runt Halloween så är Evil Dead 2 och Army of Darkness ett perfekt val till komedi kvällen då den aldrig får slut på överasskningar att bjuda på. Evil Dead 2 får 4/5 Guldkameror.

Markus

Jag gillar faktiskt Evil dead filmerna av någon anledning. Tycker inte om skräck/splatter/zombie normalt sett

Svar: de är lyckade filmer på fler än bara en nivå, en bra komedi, äventyr, skräck och action med
FilmFett

Ja toppen :-)