0

Dagon

 
Paul är en ung och dum man som är ute och åker båt med sin flickvän och ett annat par men när båten går på grund och deras vänninna Vicky skadar sitt ben någonstanns utanför spanien. Paul och hans flickvän Barbera åker in till land i staden Imboca, spanska för Innsmouth med livbåt där de märker att folket som bor där inte är så välkommnande då staden först framstår att vara helt öde. De hör sånger från stadens kyrka och Paul får flashbacks till en hemsk mardröm utav en av symbolerna på kyrkan. De möter en spansktalande präst som ska hjälpa dem och skickar ut Paul tillsammans med 2 invånare med båt ut för att rädda sina vänner medans Barbera upptäcker att stadens invånare inte är andra invånare likt.
"fm'latgh"

Medans Barbera kidnappas av stadens hotellägare och prästen medans Paul upptäcker att hans vänner inte är kvar på båten de lämnade dem på så han får återvända till Imboca och där står prästen och väntar på honom. ”gå till hotellet” får han i uppgift där även han upptäcker något konstigt, hotellägaren har gälar i nacken.. På sitt skitiga hotellrum drömmer han en än gång om sjöjungfrun han drömt om så mycket under filmens gång men hans nattsömn störs av en folksammling utanförsom snart tar sig in i hans rum så Paul får springa för livet. Ute i Imbocas hamn möter han en gammal man som berättar om alla hemskheter som hänt i staden om en kult som tog över för många år sedan som ett tecken från gud då staden knappast fick in någon fisk men en man lovade dem och levererade mycket fisk och rikedomar men i detta förlorade staden inte bara sn religion utan även sin männsklighet. Kommer Paul hitta sin flickvänn? Kommer han hitta de hemskheter som pågår i kultens hjärta? Vem är kvinnan han ständigt drömmer om? Dagon har svaren!

 "grah'n"

Det finns bara 1 negativ sak med Dagon å den ska jag rabbla upp sen, men först låt mig hylla den! Dagon må inte vara känd som ett skräckmästerverk men det borde den! Dagon är baserad på H.p Lovecrafts Shadow over innsmouth, min absoluta favorit historia utav honom, och den kommer från dunder duon som gav oss inte bara Re-Animator utan öven den OCKSÅ underskattade Tandläkaren 1 och 2. Musiken är briljant, Sminket är nästan oslagbar och stämmningen är kusligare än majoriteten av dagens filmer. Trots filmens minimala budget är filmen så gottsom fantastisk, FÖRUTOM Cgi-effekterna som verkligen suger, de får skorpion-kungen i mumien 2 att framstå som avatard. Uixa spelas av Macarena Gomez, ännu en av Alex De La Iglesias filmer som poppar upp i en Gordon/Yuzna filmatisering av H.P Lovecraft baserad film efter Santiago Segura i beyond Re-Animator.  Scenerna då hon bara stirrar å försöker förföra en är läskigare än ett 40 pack av fanta å hon bidrar till filmns enda jumpscare. Paul kan tyckas vara lite av en tråkig karaktär mennStuart å Yuzna har sagt att det var menat at han skulle vara lik en Woody Allen hjälte å ja, Allens karaktärer är lite enformiga å ibland tråkiga rent sagt, hans charm försvann för ett bra tag sedan. Dagon är också en ädelsten då de ger den kanske enda, men ialla fall bästa filmatiseringen utav en Deep One, fiskmänniskor som poppar upp. Francisco Rabal som spelar stadens fullis dog nästan direkt efter hans roll filmats färdigt och vilket blodigt sätt att avsluta sin filmkarriär på, sönderhackad levande.... Dagon är nog den bästa H.P Lovecraft filmen jag kan komma å tänka på, Call of Chutulu, stumfilmen gjort 2005 är rätt najs med, den rekomenderar jag, men detta är ett måste för skräckfantaster trots den sketna CGI effekterna, det är dt enda negativa jag kan komma å tänka på, de är i samma klass som Sharknado, men som tur är är de praktiska effekterna briljanta, men det betyder att CGI-en sticker ut ännu mer.Dagon får 3.5/5 Guldkameror.

Markus