0

Blast From the past

Christopher Walken spelar Calvin, och han och frugan, spelad av Sissy Spacek blir inlåsta i en bunker under 50-talet då dom misstar en flygplanskrasch för en atombomb. Dom bor därför i bunkern i ca 30 år. Deras son, Adam växer upp i deras bunker och han lär bara känna den lilla ytan med mor och far. Calvin får hjärtattack och Adam måste upp "till ytan" och hitta botemedlet. Här hittar han 90-talets slum, med sliskiga barer, konstigt mode och horor på gatorna. Men Adam är en klipsk son och smart på oväntat många nivåer, så han löser det mesta.
 
 
Snart springer Adam på Eve, spelad av Alicia Silverstone och det blir kärlek som vanskas. Eller inte för Eves del, men Adam tycker om Eve och gillar att hon hjälper honom. Särskilt när hon får veta att Adams basebollskort från 50-talet är värda stora summor pengar. Hon försöker hjälpa Adam att hitta mat och provianter till hans familj. Calvin mår mycket bättre efter hjärtattacken, men vågar inte ge sig upp till ytan, samtidigt som hans fru blir alkolist.
 
 
Blast from the past är en sjukt konstig komedi. Temat är så mörkt att det skulle kunna bli en rysare, men det hela behandlas med så mycket charm. Brendan Fraser är underbart charmig som en out of place och överaskande possitiv "ung" Adam. Lägg till en ung Nathan Fillion som spelar Eves ex-pojkvän, samt Eves underhållande kompis. Däremot finns det inte någon konflikt, vilket fungerar både i filmens fördel och nackdel. Man undviker klyschor, men samtidigt känns inget som ett stort hinder för våra hjältar. Och filmens sista 10 minuter är lika plötsliga som att höra någon säga "that's it, let's end this shit". Typ som de klassiska 5 sekunders lektioner som dyker upp i skolor på film.
 
 
Nåväl, den passar en underhållande och lagom ostig lördagsfilm, då den är mysig och påminner om Pleasentville.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin