0

Army of Darkness

 

Efter att i förra filmen ha slungats tillbaka till medeltiden där han först hedrats är nu Ash fånge tillsammans med en arme under Lord Arthur. Medans han förs till kung Arthurs slott iklädd i kedjor berättar han för publiken om sitt liv innan Necronomicon förstörde det, han var tydligen butigsbeträde på S-Mart. Kng Arthurs gammelman säger att Ash är den utvalda men Arthur lyssnar int eoch anklagar honom att tillhöra Henry den rödes arme som de nyss besegrat. Ash slängs i ”the Pit” vid King Arthurs borg där han möter deadites men byns viseman smugglar med sig Ash hemliga vapen, motorsågen och cuttar ihjäl alla onda väsen i gropen. Efter att ha överlevt gropen och visat hela byn makten bakom en boomstick så krönas han till riddare och hjälte. Hans första uppdrag? Att hämta Necronomicon och yttra de 3 orden ”Klatuu Barda Nikto” och ta den rätta av 3 böcker och om han misslyckas så reser sig de dödas arme.

 "Alright you Primitive Screwheads, listen up! You see this? This... is my BOOMSTICK!"

Ash ger sig ut men jagas snart av den där mystiska saken man aldrig ser från hela serien och gömmer sig i ett hus där han efter att ha krossat en spegel skapar pyttesmå kopior av sig själv och en av dem råker han svälja. Denna figur växer sig större och större tills den blir som en siamesisk tvilling till Ash och de bryts sedan itur, så nu har vi 2 Ash Williams, en god och en ond...eller ja, den goda Ash skjuter skallen av sin onda kopia och begraver han. Han ger sig sedan ut för att hämta Necronomicon! Ett par misslyckande senare så vet han vart boken finns, vilken av de 3 böckerna det är men...han glömmer orden han skulle säga.... han chansar och snor boken men även detta är ett misslyckande så nu står helvetets portar vid Kung Arthus slott redo att döda varenda jävel i slottet för att få tillbaka Necronomicon och de dödas ledare? Onda Ash spklart som var en av de återupplivade döda. Så det är död vs levande och Ash vs Ash i ett episkt klimax.

"Good. Bad. I'm the guy with the gun."

Vi tackar tack och hej till skräckelementen från de 2 första Evil Dead då vi istället siktar på ren komedi och action i Army of Darkness, en av de roligaste filmerna inom slapstick genren. Om Evil Dead 2 var väldig citat vänlig så är detta kungen av citatbara filmer, This Is my Boomstick, Yo She-Bitch, honey you got real ugly med mera och ja detta är seriöst en film alla borde se innan de dör och ligger inte bara högt upp på top 100 listan,utan nära mitt hjärta likaså många andras hjärtan. Med coola stop motion effekter på skeletten, de praktiska effekterna är lika fantastiska som vanligt och jag tvekar inte att detta är Raimis bästa film. Varje bildruta är fenominal med ett episk soundtrack som följer med. Evil Ash är en asbra skurk och hans arme är som taget direkt ur Warhammer. Beroende på vilket slut du får, det då Ash är tillbaka hemma eller då han hamnar i en apocalyptisk värld, detta var menat att ha en handling i en fjärde film som inte blev av där man följer 2 time lines, där båda Ash har en story men detta blev aldrig av och det skulle dröja 25 år innan vi fick se Ash igen i den fantastiska tv serien Ash VS Evil Dead som är bland det bästa på tv just nu tillsammans med Veep och Rick and Morty. Att hittanågot dåligt att säga om filmen är nästan omöjligt, är den i allas smak? Nej, är den i min smak? Mer än ja, en av mina absoluta favorit filmer helt enkelt, bland de mest underhållande filmer som någonsin gjorts på både en teknisk och komisk grad. Ian Abercrombie, mest känd från Seinfeld där han spelade Elains roliga chef Mr. Pitt spelar byns gammel man. Efter filmen släpptes levde Ash ett tag vidare i serie form där han fick MASSOR av kända motståndare, Barack Obama, Re-Animator, Darkman, Xena, Marvel hjältar i form av zombies i Marvel Zombies och även Universals klassiska monster, vissa är bättre än andra men Army Of Darkness VS Marvel Zombies och VS Re-Animator är mina personliga favoriter. Army of Darkness får 5/5 guldkameror, skaffa den...nu...gört.. hej.

Markus