0

The Fourth Protocol

Med musik av Lalo Shiffrin, som inte är lika minnesvärd som i Dirty Harry, så hoppar vi in i filmen direkt. Den ryska majoren Katrovski ska in i storbrittanien under namnet Jim Ross. Detta för att smuggla in delar av en atombomb och utföra ett dåd. Agent Preston är en klantig alkolist, men man kan stava alko-list, då han fejkar allt för att smyga sig in på en fest och lyckas få tag i bevis på att en av hans vänner är en spion som läckt ut info om NATO. Snart blir den intelligenta Agent Preston indragen i mysteriet om den ryska agentens närvaro.
 
 
The Fourth Protocol är baserad på en bok av Frederick Forsynth, mannen som skrev förlagorna till Schakalen och The Dogs of War (ej sett dom själv). Däremot är det som Michael Caine själv sa, för mycket snack i filmen. Den rör sig inte så effektivt och många gånger känns den lite tråkig. Men som Caine även säger, så är det ingen dålig film. Det är kul att se kyliga thrillers istället för pang-pang och man undrar verkligen hur det hela kommer sluta. Caine som Preston är kul att se och Brosnan som en "pre-bond" i Jim Ross är intressant, utan tvekan.
 
 
Finalen är spännande och känns som en tickande klocka, vilket räddar filmen från dess tråkiga stunder. Och det finns en spännande scen då Preston skuggar en skurk, mr Berenson, utanför en restuarang. Inte mycket händer, men det känns ändå spännande.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin