0

Ip Man

Mästern Ip Man lever i en by i kina under 20-talet. I denna by finns en massa dojos som är ägnade åt asiatisk kampsport. Men ingen kan slå Ip Man, som undviker att träna andra. När en annan mästare vågar gå emot Ip Man i en duell i hans egna hus så säger Ip Man ja. Striden blir inte så brutal som man kunnat tro, då Ip Man håller tillbaka, men fortfarande sparkar den andra mannens röv. Efter detta så hyllas Ip Man ordentligt. Men han gillar inte uppmärksamheten.
 
 
Efter att vår hjälte har beskyddat byn mot några fighter/mobbare, så får han problem inte ens han kan hantera. Invasionen från japan har satt landet i terror och Ip Man tvingas lämna sina ägodelar och leva fattigt med fru och barn. Men det finns en väg ut, att slåss i en japansk turnering för mer mat på bordet.
 
 
Filmen är inspirerad av Yip Man, som var Bruce Lees tränare, samt en av de ledande tränarna av Wing Chun. Även Jackie Chan har tränat denna kampsport. I alla fall så skulle filmen vara löst baserad på Ip Mans liv under kriget. Hur löst? Enligt många så är det lika löst som rännskita i vasken.
 
Men det spelar ingen större roll, för fighterna är skarpare än kattskit i en å (uppenbarligen har jag magproblem). Fighterna är hur jävla galna som helst och ger en hårdkokt stämning i en cool film. Jag skall kolla in uppföljarna.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin