0

El Bar

En helt vanlig dag på en helt vanlig bar är det full fart med kunder såsom stammisarna Israel, en galen uteliggare, spelberoende Trini, Hisptern Nacho, och kostymnissen Andres. Just idag dyker läckerbiten Elena upp på baren som styrs av Amparo då Elenas telefon har fått slut på batteri. En man som hostar jättemycket kommer in och går raka vägen till toaletten (notera denna man). På baren pikas det och talas om diverse tills en man som suttit i baren går ut och blir skjuten på öppen gata mitt i Madrid. I baren sitter en ambulanschafför som går ut för att hjälpa till och just då slår krypskytten till igen. Så det kommer alltså vara en sån film? Massa karaktärer som inte känner varandra som måste sammarbeta?....Nja... Alla kunder burar in sig i baren för att undvika krypskytten som de misstänker är polisen då en av dem misstänks vara terrorist...teorierna är många och alla är minst lika misstänkta som den andra då de tror att en bomb närvarar i en av väskorna... det är mest underkläder av det kinkigare sorten i denna väska. Mannen som kom in och hostade är fortfarande på toaletten och snart dyker poliser upp och anordnar svart rök för att senare visa nyheterna att området är avspärrat pga en husbrand.
Vart köper man denna på blu-ray?...Pappa Älskar Film, sätt upp denna på inköpslistan!
Varför gör de så? jo snart får vi se att mannen på toaletten har fått syntom bortom kända sjukdomar och kollapsar död ner på marken. Alla som rört mannen eller de som rört mannen slängs ner i källaren medans de andra håller vakt med pistoler och gevär. De har alltså blivit inspärrade i baren i ett desperat försök att hålla ute en dödlig smitta som nu kan sprida sig och medans majoriteten av karaktärerna sitter instängda inne i källaren tar polisen till akt och förgör smittan så gott de kan på ovanvåningen. Kommer någon karaktär klara sig levande? Kommer jorden gå under pga denna smitta? Finns det ett bot?? Kommer vänner bli fiender och tvärtom??
Denna snubbe svarade på en tweet av Markus, fan-gasm och skrytdags
El Bar är en sån där film som levererar en trailer som berättar exakt vad filmen kommer vara, sedan POOF är det något helt annat! Jag satt med klumpen i halsen hela filmen ut och upptäckt efter upptäckt blir handlingen mer spännande och dramat mellan karaktärerna trappas upp tills det blir kaos!....sen trappas det upp ännu mer! Men vi får även lugna, fina emitionella stunder blandat med oro för våra hjältar. Under många av Alex De La Inglesia har Terele Pavez spelat allt från små till stora bi-roller och i denna, som blev hennes sista roll innan sin död i mitten av 2017 skiner hon i vanlig Alex De La Inglesia stuk där hon spelar en multikänslig karaktär som går från å vara gapkärring till Israels enda akilleshäl till en av filmens hatobjekt som tillslut möter ett hemskt öde i en av filmens mest gastkramande ögonblick. Jaime Ordóñez som spelar den psyiotiska luffaren Israel är helt å hållet mellan himmel och jord, galen och skrikandes blir han en av filmens mest hotfulla element....och det säger nått när allt i filmen är ett hotfullt element, ge mannen en Oscar, han är filmens bästa skådis och förtjärnar fan en oscar för varje minut han är med i bild. Mario Casas som spelar mest komiska roller i Inglesias tidigare roller kör en mer dramatisk och okomisk roll som även kan bli lite kuslig i vissa scener medans Blanca Suarez som spelade lufthuvud och kärleksintresse i Mi Gran Noche spelar filmens hjältinna, en riktig befodran.  El Bar ger och ger, det är helt klart en av årets bästa filmer utan tvekan och inte mycket att klaga över. Filmen har en negativ stämning över sig precis som alla andra Inglesias filmer och den är helt enkelt en perfekt Inglesia film som rekomenderas hjärtligt. Massa av Inglesias truppen närvarar men inte Enruiqe Villen tyvärr men Ordóñez  gör sitt livsroll i ett mycket kul men endå skrämmande framträdande som en av rets bästa skurkar. El Bar får 5/5 Guldkameror, helt klart och tävlar med Apornas planet om årets bästa film...och kanske med Death of Stalin som ska ses innan året är slut, men söker du en kul men skrämmande film som även är välgjord, El Bar är det du söker.
 
Markus