0

Dr No

 
Världens första Bond-film bjuder på exotiska miljöer, vackra damer, superintelligenta fiender och fällor överallt. Redan i första filmen!
 
 
3 blinda män traskar runt utanför ett fint hak där man spelar världens tråkigaste spel. Bridge! En av deltagarna ska just hoppa in i bilen, men PANG, en av de blinda männen skjuter honom. Mannen hetter Strangway och han bodde i en fin stuga med sin assistent, som de tre männen avrättar lika snabbt. Vem var Strangway då? Jo, en agent från MI6 såklart! Han var i Jamaica på något uppdrag med något missilprogram eller något? Nåväl, nu kastas James Bond, agent 007 in till Jamaica för att ta reda på hans utredning och vad som gick fel. Med lite hjälp från CIA-agenten Felix Leiter och en båtsman som heter Quarrel försöker 007 ta reda på sanningen!
 
 
Filmens huvudmysterie gäller en ö, Crab Keys. Den ägs av en kinesisk rikeman, Dr No, som ser lika kinesisk ut som jag ser ut som Ursula Anders. Och om ni undrar, så är filmens mest intressantaste kvinna Honey Ryder! Hon dyker upp rätt sent i filmen, bostavligen dyker upp ur havet och in i Bond-fansens hjärta som ett av de mest ikoniska Bond-ögonblicken någonsin. Ön Crab Key påstås vara hemsökt av en draka, som Quarrel är livrädd för.
 
"That's a Smith & Wesson, and you've had your six."
 
Denna filmen är betydligt mer thriller än action och jag förstår varför man fortsatte på detta i From Russia With Love. Men fungerar det? För sin tid? Ja. Idag? Nej! Det är en slö upplevelse och jag är inte superexalterad om jag skulle tvingas se om filmen. Det är kul dock att Maurice Binder gjorde det legendariska introt som lett till filmen-seriens otroliga framföranden! Och Bond-musiken dyker upp redan i första Bond-filmen, vilket också är helt outstanding!
 
2 av 5 guldkameror.
 
Robin