FilmFett

2017-08-21
18:05:51

Double Indemnity

Billy Wilders film-noir klassiker från 40-talet ses som en av världens bästa. Lustigt nog kände jag inte till filmen förrens i år, när jag köpte den för en billig peng. 
 
 
Mr Walter Neff är en försäkringsagent som staplar in på sitt kontor, svettig och i rysligt skick. Han ringer upp sin chef och återberättar det brutala dådet han just gjort...och kvinnan som fick honom att göra det! Han berättar om hur han träffade Phyllis Dietriechsen, en kvinna som rent hyptotetiskt, ville veta hur man gör det perfekta mordet. Hennes fantasi av att dräpa sin man smittar snabbt av sig på Walter. Nu är han fast i en ond spiral som han inte kan ta sig bort från!
 
 
Kvinna utan Samvete, som den heter på svenska, är en av de bästa i sitt slag. Perfekt skärpedjup, perfekt ljussättning som ger tittaren gåshud och ett kameraarbete som påminner oss om vad som gör film-noir så jävla gött! Synd att jag missade att recensera denna i mitt Film-Noir Tema. Själva hypotesen om dådets genomförande och hur själva mordet går till är så genialt att man skulle kunna göra det idag utan att någon skulle märka något....så ser upp nästa gång du åker spårvagn, Markus! 
 
 
4 av 5 guldkameror. Men detta är ju trots allt skaparen bakom Sunset Boulevard!
 
Robin
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: