0

Caligula

En morgon när Caligula leker nakenlekar med ...sin syster (vi börjar bra..) och detta pågår ett bra tag tills på kvällen då han summonas till kejsaren så denne kan få en sista titt på Caligula innan han koolar. När Caligula möter kejsaren Tiberius är konungen helt från vettet och försöker förgifta Caligula. Tiberius närmsta man begår självmord och Caligula han själv försöker då mörda Tibirius men detta är något han kan utföra, lyckligtvis kan hans närmsta man Marco det å vips så har Rom en ny Kejsare, länge leve den nya Kejsaren. Det första han gör? pökar sin syrra.
"Let them hate me, so long as they fear me."
 
Genast börjar en ny era av tyranni där människor avrättas inför publik med mekaniska mojänger som vore omöjliga att bygga vid den tiden, han sätter en LongGainis som sin närmsta man, tvingar alla äta från en snopptårta, sätter dit sin närmsta man Macro för mordet på Tibirius, skapar ett horhus med alla fruar till de högsta i senaten och ja...hans många påhitt är just det, många men han viger snart en fru som ska ge honom en manlig arvvinge, sen ska han dumpa henne och leva gott med sin syster. Frun blir gravid, tvingar dansa inför Caligulas favorit häst. Kommer Caligulas galenskaper orsaka han och Rom skada? Var det ett smart val att se 3 filmer och denna som sist på en dag?  Vart är min lesbiska sexscen???!!
"I have existed from the morning of the world and I shall exist until the last star falls from the night. Although I have taken the form of Gaius Caligula, I am all men as I am no man and therefore I am a God."
Så innan vi börjar, efter mycket monoment och regissörs byten och annan produktion problem så slutade det med att Tinto Brass hade 2 porrstjärnor  han kunde slänga in i en scen...vad gjorde han? Slängde in en 40 minuter lång sexscen som inte har nått med filmen att göra, trots detta så är en av dem huvudkaraktären i Messilina Messilina, Caligula 2. Varför nämner jag detta? Jo vissa versioner klipper helt och hållet bort denna scen och det är JUST DEN VERSIONEN JAG HAR! FACK! Nu till filmen, Malcolm Mcdowell skiner, han ser ut som att älska varje scen precis som i Clockwork Orange, Jag antar att man kan säga Malcolm Mc-Did-well, från då han dansar i regnet, stoppar en blomma i en död snubbes röv  till då han tvingar sin höggravida fru att dans a för hans älskade häst....Caligula är snubben som en gång förklarade krig på en sjö efter hans häst drunknade.  Peter O'Toole som ser ut som att ha mixat alkohol med en hel hög av illigala substanser är så udda att se på men som tur glömmer man snabbt han då han visar en rummet med alla hans missbildade människor och helt plötsligt är hans "little fishies" kommentarer det mest normala i hela filmen. Caligula är en av de dyraste filmerna som någonsin gjordes upp tills den tiden och båten som endast används som ett ställe att ha en orige på var ett tag världens största film rekvisita och såklart, Tinto Brass ser till att vi får mer sex och bröst än vad som är acceptabelt av MPAA . Caligula är en sån där film som har miljoner av nämnvärda scener och det skulle ta år att beskriva alla roliga, minnesvärda, fruktansvärda udda scener men jag har redan skrivit 3 reviews idag så det tänker jag fan i kuken inte göra men jag kan säga det att filmen borde ses av alla fans av finfilm, arthouse, eller rättaresagt farthouse som jag gillar att kalla det där explotation och art house möts i en psudoerotisk röra med hög budget men Russ Myers fantasi och fetishes.  Filmens set är för det mesta makalöst och budgeten syns verkligen, det är en av de bästa snuskfilmer till utseendet och det är svårt som fan svårt att katigorisera den men då Penthouse står bakom produktionen så placerar jag den i snuskhögen. Trots att den är längre livet är den underhållande och en film jag gärna ser lite då och då. Caligula får en svag 4 av 5 guldkameror. se skiten, men var varsam, det kan vara mer än vissa tål.
 
Markus