FilmFett

2017-08-01
12:43:19

Agent 117 i Kairo

OSS 117 är en bokspion precis som James Bond vars karriör började 1949 .......detta är en parodi på spionfilmerna och denna samt dess uppföljare kommer från samma gäng som ligger bakom the Artist....varför väljer ja då att göra denna dubbelmacka på Filmfetts 5 års dag? För the Artist var min allra första review här på filmfett och ska jag vara helt ärlig har jag skjutit upp detta allt för länge då jag först tänkte ha dessa på Filmfetts årsdag...sen 3 års dag....sen 4 ja du fattar! Jag suger men nu är det dags! 4 years in the making och hoppas reviewn kommer vara värt det........ + att Gästtemaveckan jag planerade gick åt helvete så här, ta 2 reviews.
"Mr. Bramard... a cigarette??"  "Thanks. I'm trying to start."

En kväll 1949 föråds en högt uppsatt nazist av 2 franska OSS spioner, Hubert och Jack som kastar Nazisten ur planet. I sann James Bond anda så är Hubert, filmens hjälte en kvinnokarl vars skrev kan få alla kvinnor att tala. I Rom så förför Hubert en Faraos brorsdotter för att sno hemliga dokument vilket han senare tar till Paris. Huberts chef öppnar dokumentet där en bild på Jacks döda kropp finns. I Egypten där Jack var enda OSS agenten pågår kaos då Ryssland och USA slåss för fullt och ett sovjetiskt lastfartyg vid namn LeKapov försvunnit så Hubert skickas dit för att lösa stiderna och föra fred in i arabnationerna. I Kairo möter Hubert sin kontakt, en superhet kicka vid namn Larmina, en av Huberts många flickor under Huberts Kairo uppdrag i sann Bond anda. Egypten var under denna tiden rena rama spionnästet så varenda hörn kan vara en fälla så Hubert och Larmina åker till en öde plats där Larmina berättar allt om den stulna fartyget men allt Hubert gör är att försöka säga att han vill ligga med henne på alla möjliga kreativa sätt.
"My father was a great man. If he hadn't played paddle ball, he would have led the revolution!"

"Oh min kamel..:" "sluta kalla mig för olika djur, det är irriterande!"
På Huberts hotell väntar den heta primadonnan från ROM på han som vet just varför han är här tillsammans med en av hennes lönnmördare som Hubert snabbt slänger ner för balkongen, La Tarouk som prinsessan heter säger att kuvertet med fotot av Jacks kropp fick hon av en man som ville att hon skulle leverera det till hennes farbror Faraon. OSS närvaro i Kairo är dock ett välkänt faktum och Hubert går aldrig ensam då vakande ögon konstant håller utkick på hans varje steg. Hubert måste konstant se upp i sitt updrag att ta reda på Fartyget, hitta sabotörer men samtidigt hålla tungan i styr då han kan nada om Egyptens största religion, Islam, till sin Muslimska sidekick som han även konstant försöker få i säng. Men mörka hemligheter ligger bakom skeppets försvinnande, hemligheter Hubert inte vill veta då de involverar hans döda vän och kollega.
"Millions? You're sweet, but do you know how much a million is?"

Agent 117 får Austin Powers att framstå som en Movie-film, den är hysteriskt rolig utan att vara högljud eller ha pinsamma stunder eller fisskämt som Austin Powers. Jag säger inte att Austin Powers filmerna är dåliga men man måste ha lite barnslig humor för att finna de roliga, själv var jag alltid mer för Waynes World filmerna än Powers. Jean Dujardin är som framalvlad för rollen som Hubert och visar att han har god komedisk timing och helt ärligt fick jag veta för knappast en månad sen att dessa var parodier då de är välgjorda och inga stora skämt eller paus för skratt utan humorn ligger i Huberts klantighet och okunnighet för det mesta, alla andra karaktärer är fullkomligt normala och hade det inte skiljt mycket från denna och en Bond kopia men tack vare Dujardin så slängs skämt om dåtidens spion filmer och dess varierande kvalité in som ett längre avsnitt av tv-serien Danger 5 allt i ifrån de homoerotiska flashbacks Hubert har varje gång han tänker på Jack eller att Jacks högkvarter egentligen är en stor hönsgård. En kul jämnförelse är att Austin Powers för det mesta försöker sig på gapskratts moment medans OSS endast är ute efter fnitter verkar det som om man ska försöka förklara humorn. Filmen är inget komiskt mästerverk men denna och dess uppföljare är jävligt roliga och värd att se om ett par gånger under ens livstid då bakm fnittret ligger en bra spionfilm med en kompitent hjälte fast med fokuset på fel huvud och de flesta skämt är fel i kommunikationen mellan karaktärer utfört på ett mästerligt vis.  Dujardinskiner här och det är helt enkelt så att OSS filmerna är bättre än The Artist. OSS i Kairo får 4.5 Guldkameror av 5, en action komedi helt i min smak och bland de bästa Parodi filmerna .....de bästa parodi filmerna det senaste diceniumet.
 
Markus
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: