Torkel I knipa
2017-04-11

Torkel är en helt vanlig grabb, han bor i ett fint hus med en överbeskyddande mamma, en psykiskt men icke fysiskt frånvarande pappa och hans irriterande lillasyster som vill leka konstant. I skolan har Torkel sin allra bästa vän någonsin, Jason, en tuffing som svär som kuken men honom har Torkel aldrig varit hemma hos. I plugget finns även 2 mobbare, Sten och Zacki som mobbar alla, särskilgt klassens tjockis. En vacker dag när Torkel är i skolan möter han en vikarie, en hippie vid namn Gunnar som under deras möte påpekar att Torkel satte sig rakt på en spindel. Torlkels föräldrar är mitt uppe i att planera ett bröllop som går som smort men det är under efterfesten som mobbarna Sten och Sacki dyker upp och försöker få Torkel att stjäla lite sprit, någon Torkels alkoholiserade morbror Stewart inte gillar och slår ner de båda mobbarna.
"Ärru facking slut? Man vet aldrig när man behöver ett schyst järnrör"

Dagen därpå så är Sten och Zacki supersura och Torkel hittar hotfulla texter på sitt bord. Läraren Gunnar som nu är deras vanliga lärare efter klassens förra lärare blev nermejad säger till klassen att de ska på skolresa och leta efter en efterlyst salamander veckan därpå. Torkel upplever ständigt att Sten och Zacki är efter honom och de hotar honom gång på gång, i skolan och utanför. En gång går de över gränsen vilket leder till att Torkel själv börjar mobba fläsk-Doris, klassens tjockis så mycket att hon begår självmord genom att hoppa ut genom fönstret. Torkel blir senare bästis med Sten och Zacki och när dödshoten fortsätter så börjar han misstänka att hoten inte kommer från dem, utan från Jason.  Är det Jason som hotar homom? Är Torkels lärare Gunnar och hans pungråtta tillräckligt bra beskyddare för att skydda Torkel under resan? Kommer blod falla denna skolresa?
" Fuck of and die, du är för ful för mig å din morsa går för en hundring!"

Torkels musiklärare poppar upp lite överallt och berättar historien medans den pågår och ger lite info om hur karaktärerna känner å så och han tillsammans med en av filmens mest välkända karaktärer, morbror Stewart kommer från början ifrån ett par komediskivor som blev poppis i Danmark. Filmen må vara dåligt animerad men det struntar man fullkomligt i då filmens manus och humor är på topp. De lyckas hålla en väldigt lyckad gåta gömd i en rätt larvig historia som blir mörkare och mörkare ju längre in i filmen man kommer. Felix Herngren, som gör ALLA röster, visar här en stor talang för röstskådespeleri, Att en person gör alla röster är vanligt i många av filmens dubbade versioner, förutom i den Brittiska då det låter som ett antal skådisar är inblandade. Musiken är en varierande ton, Fuck of and Die och Jag Kommer är rätt häftiga, Fuck of and Die är ju rena rama kult låten medans ’vem är du själv då’ å musiklärarens musiknummer är sisådär. Många av karaktärerna är minnesvärda som fan och bjuder på många skratt...kanske mest för nostalgi då alla i 7an-9an citerade filmen konstant och så hade vi filmkvällar med den som det vore the room och filmen blev som en kult klassiker. Torkel i Knipa får 3.5/5 Guldkameror, en film jag skarpt rekomenderar(mest på grund av nostalgi) och den bästa danska film jag känner till....vad jag vet, se skiten.
 
MarkusKom ihåg mig?