0

Rollerball

Året är 2018 och filmen börjar med music ifrån Fantomen på Operan och vi befinner oss i en arena där Rollerball ska spelas! Vad är Rollerball? Ett våldsamt spel som utförs då världen inte längre har krig och våld längre och detta är det enda som tillfredställer människans blodtörst. Vad går Rollerball ut på då? Männ på rullskriskor uppklädda i rugby utstyrsel och man ska fånga en boll och knuffa omkull det andra laget och slänga bollem i mål. Huston lagets stjärna Jonathan E är publikens favorit och man ställer sig inte upp för nationalsången längre, utan för företagets theme låt.....det är fan en rätt bra framtidsspådom... Efter en vild och våldsam match vinner Huston och i omklädningsrummet får Jonathan besök av Mr. Bartholoew, en producent som vill träffa Jonathan dagen därpå. Jonathan dyker upp på Mr. Barts kontor dagen därpå och uppmanas att gå i pension i förtid då de högre makterna inom spelet vill ha en ändring! Jonathan vägrar och går.

 COME ON AND KEEP ROLLIN ROLLIN ROLLIN ROLLIN! JUST ROLLIN ROLLIN ROLLIN

Jonathan övervägar men går med på det och hjälper till att hitta sin ersättare bland unga nybörjare. Vi får sen ett par scener där vi ser hurJonathan behandlar sin pension såsom att vara med i ett tv program som intervjuar honom....eller så tror han för det visar sig att Jonathan ska följa manus och berätta i TV att han ska förtids pensionera sig i tv, och det är Barts påhitt. Samtidigt håller företagen som äger Rollerball på att ändra i regelboken vilket gör spelarna förbannade men de är under kontrakt och har inte rätt att klaga. Kommer Rollerballs populäritet att sjunka? Kommer Jonathan gå i pension på riktigt? Kommer företagen anordna en liten olycka för Jonathan?

 "Ears. Now, they're important, too."

Gillar du sportfilmer? Ja varför inte spana in denna? Det är en seriös sportfilm med inslag av både Grindhouse klassier såsom Death Race 2000 med våldsamma och ibland blodiga sammandrabbningar, men också inslag av lite som cool runnings eller Mighty Ducks då vi får lära oss om laganda och teamwork. Rollerball är sedd som en bra film men hemsöks idag utav en urdålig remake år 2002 som sågades värre än ett offer i motorsågsmassakern remaken. James Caan är den bästa skådisen i filmen och denna film kom ut året efter Gudfadern 2. Har filmen nackdelar? Ja, vissa sportscener pågår lite förlänge för min smak, jag vet att det är en sportfilm men filmen är över2 timmar, den kunde klippts ner lite ialla fall för sega stunder uppstår då och då och får denna bra film att mista benänningen ”en jättebra film”. Spelet Rolerball ser kul ut, slår skiten ur ishockey och vanlig fotboll, och spelsekvenserna är så hårda att det faktiskt rycktades om att en stuntman dött under inspelningen, men såvitt vad vi vet så är det bara ett rykte....men vad vet jag dun dun dun , konsperations dags? Sen isåfall för filmrecensionen ska avslutas. Denna och Death race 2000 kom ut samma år och Rollerball anses oftast vara den svagare utav de båda......och ja tyvärr är det så, Death race tog inte sig själv lika seriöst och hade roliga stunder, Rollerball är en mycket seriös film och inte lika mycket rewatch value. Dess framtidsspån är mycket kul då ja, företag äger mycket av allt och har ”krig” med varandra precis som denna film, 41 år tidigare förutspådde.Rollerball får svag 3/5 guldkameror. En stor överaskning är att Kato från Rosa Pantern filmerna som Jonathans kompis koma doktor, filmens höjdpunkt helt och hållet!

Markus