0

Lord of the Rings

I det magiska landet av Middle-Earth bor en liten Hobbit vid namn Frodo tillsammans med sina vänner. En dag kommer trollkarlen Gandalf till staden Fylke där Hobbitarna bor. Varför är Gandalf här? För det är Frodos farbror Bilbos födelsedagskalas och hela Fylke är där. Under festen försvinner Bilbo i tomma intet med hjälp av en magisk ring och alla tror han är dö, men det visar sig att Bilbo och Gandalf har en överänskommelse att ge Bilbos älskade ring till Frodo. 17 år senare kommer Gandalf tillbaka till Fylke för att hälsa på Frodo men han märker att ringen börjat påverka Frodo. Gandalf berättar ringens historia, från den ondskefulla fursten Sauron till Isildur till Gollum och till sist Bilbo samt att hela Fylke ligger jävligt risigt till om inte Frodo ger sig av. De hittar Sam som tjuvlyssnat och tvingas gå med Frodo till Vattnadal och träffa Alverna som vet hur de ska förstöra ringen. Gandalf ger sig av till sin blanco amigo Auroman (de skippar typ S:et i denna version för någon annledning) men hans vän har sålt sin själ till den onde överlorden och berättar att svarta ryttare nu är påväg till Fylke för att hitta ringen.

"One ring to rule them all; one ring to find them. One ring to keep them all, and in the darkness bind them!"

Frodo, Sam och Frodos 2 kusiner Mary och Pippin drar till Bri där de räddas från några ringvålnader utav Aragorn som senare hjälper dem vidare till Vattnadal där de träffar Alverna som hjälper Frodo att läka efter han skadats av en ringvålnad. Med hjälp av Legolas tas de till Alvernas konung, Gandalf, och en hel hög med färgglada karaktärer såsom Boromir och dvärgen Gimli. Aragorn, Legolas, Boromir, Gandalf och de 4 hobbitarna ger sig ut för att göra sig av med ringen. Deras resa tar dem till Morias gruvor och där dödas Gandalf av en Balrog, en helvetes best. Resten utspelar sig rätt likt sagan om ringen och de 2 tornen, bara mycket nerklippt och sannare boken utan allt tillägg till de 2 filmerna som Jackson och New Line gjorde. Endast 1/5-del täcker handlingen av Sagan om de 2 tornen.

Well...this might be the coolest thing ever...

Hela filmen är bättre än hela Hobbit trilogin (come at me Joel) och har många saker den gör bättre än Jacksons trilogi, visst Jacksons version av Sagan om ringen är lite bättre, men den är även 2 dagar längre och har plats för mycket mer samt teknik som heter duga och Christopher Lee som Saruman och Bruce Spence som Mouth of Sauron (Varför klipptes han bort för???)men Jackson visar hyllningar till denna ”korta” animerade adaption via homage i några scener som då Ringvålnaderna smyger in i krogen å stabbar sängarna hobbitarna ligger i, eller då de gömmer sig under stocken. Apropå det, Ringvålnaderna och Orcherna ser mycket coolare ut och mer skräckinjagade samt det faktum att man inte får se Sauron i denna är ett stort + då Sauron i Jacksons trilogi endast ser ut som en stor hulk (visst Nostalgia critic sa detta med men jag brukade spola fram öppnngsscenen med Sauron varje gång jag ser Jacksons version). Visst denna version har också mycket fel i sig, Sam ser mentalt efterbliven ut och agerar precis så med, det är MYCKET ur boken som ändrats eller tagit borts helt och Sauroman är inte kusligare än en leguan i filmen. Lord of the Rings täcker de 2 första filmerna och det fanns planer att göra Return of the King men ingen ville göra det med Bashki så Rankin/Bass gjorde en förjävla dålig version några år senare och all kritik denna film fick byttes ut mot hyllning i jämnförelse med Return of the King. Rotoskopingen är snyggt gjord, för att vara den allra första rotoscop filmen, visst rörelserna är lite överdrivna men det skadar inte filmen, ingen bildskärm är den andra lik. Lite roliga ansiktsuttryck, en bra story, snygg animation, bra röstskådespel och kanske bäst av allt, coola bakgrunds miljöer ger filmen en svag 4/5 guldkameror.

Markus