0

Salo

Passande nog börjar filmen med att introducera hälften av fimens skådisar som offer. Sedan klipper vi till hur Kommunist Italiens President, en biskop, en hertig och domare, gifter sig med varandras döttrar för att ingå i en absurd pakt. De kidnappar sedan 8 ung apojkar och 8 unga flickor för att ta dem till ett gigantiskt slott dit även männens döttrar tas. De män med störst kukar får en special uppgift, att vara soldat, herre över vad som en gång var deras jämnlika, men i ett Djurfarmen liknande skede så förvandlas dessa unga män till de män som befaller dem, de våldtar, misshandlar utan vad som först verkar vara utan nåd, men under kanske den bästa delen av filmen så får vi se att det finns like oskyldighet kvar i dem. Förutom offer, soldater och tjänstemän finns även en inhyrd hora som drar livshistorier för att hetsa upp de 4 männen.

 "We Fascists are the only true anarchists, naturally, once we're masters of the state. In fact, the one true anarchy is that of power."

Först verkar allt vara okay men under en middag tvingar männens 4 döttrar servera mat nakna ocb presidenten springer runt och spretar med sitt brunöga innan han blir frivilligt rövknullad av en av gästerna ...i en absurd scen. Sedan har de ett bröllop med 2 ofrivilliga unga personer ur hägen där hälften av gästerna är nakna och brudparet beordras sen att ha en älskfull invigning av sitt nya äktenskap. Nästa middag tvingar ungdommarna äta mat ur skålar, varav en matas som en hund med kaka, som de lagt spikar i, helt avklädda, mår du inte dåligt nu så är du en starkare man än jag är. Samma kväll sitter den gamla horan och berättar en snuskig historia vilket avbryts med att en av de 4 männen bajsar på golvet och tvingar en ung tjej att äta upp det och det hela bygger upp till ett nytt bröllop där mannen gifter sig med en ung kille, motvilligt, bröllopsmaten är skit, bokstavligt talat, och i av de sjukaste scenerna smetar brudgummen bajs på sin nya pojk-bruds ansikte och hånglar med han. VI är långt ifrån klara med att rabbla upp saker och ting som sker i filmen men du får lov att se den själv, vi har uteslutit den allra västa scenen.

 "This howling is the most exciting thing I have ever heard."

Tyvärr är denna version 2 av en review, då min första version försvann och jag som var så nöjd med den L hoppas denna blir lika läsvärd som den allra första! Som jag nämnde i den reviewn, det mest intressanta med Salo är historien bakom filmes regissör, Pier Paolo Passolini, en homosexuell kommunist som senare mördades pga sin läggning precis innan Salo, hans sista film hade premiär. Vad kan man då säga om Salo som inte redan sagts? Den är mer händelserik än vad hans filmer brukar vara? Såsom svinstian, vars enda underhållande faktor var att den hade regissören Marco Ferreri, geniet bakom Brakfesten och smutstvätt, i en rätt så stor roll. Salo är känd för att vara hemsk, och ja det är den, alla bajsätar scener, tortyr och våldtäkt är inte riktigt kvalite underhållning precis men filmen har ett djupare budskap, ett budskap emot kapitalism, att den mat vi äter idag är så förstörd av genetiska mixer och annat skit...så vi kunde lika gärna äta skit. Är det värt att sitta igenom en sådan....grotesk rulle? JA! Ja som fan, denna är ökänd för att vara äcklig och det är just det den är, jag säger att denna lätt är en av de 100 filmer du borde se innan du dör, 1 gång dock, tycker du om den så blir jag riktigt orolig för dig.  Det sjukaste är såklart bajskalaset de har typ hälften in i filmen, sedan den outhärdliga tortyrscenen som avslutar filmen. Det bästa med filmen är dock att de 4 ungdomarna som får makten över de övriga och missbrukar det värre än jag missbrukar mountain dew på en helgdag. Salo må ha mycket att säga...mycket mer att visa men helt ärligt så är detta inte en film för allmänheten, det är en kostfilm för endast snobbar, jag måste erkänna att den till och med blir lite för artsy för mig. Det är som en Brakfesten som går på tok för långt så den inte blir bjuden till nästa filmkväll. Salo får 2/5 guldkameror men 10/10  kräkpåsar! Ett riktigt vidunder till film och det smärtar att jag sett den 2 gånger på en månad för att min första jävla review försvann.

 
 
Då var Denna tema Vecka slut...fy fan vad jag är glad över det, men nu fick vi här på filmfett en annledning till att sitta igenom massa filmer man velat ta ett tag men som aldrig passat in riktigt. Ångrar vi denna vecka? Lite, skulle vi rekomendera några av filmerna? Ja för fester. Kommer vi titta tillbaka på denna tema vecka? helst inte. Mådde Markus dåligt under denna vecka? YEPP. Så temat var ju lyckat ialla fall, nästa gång blire något mer godhjärtat. Stanna kvar på filmfett för yttligare fler reviews i allas smaker.
 
Markus