0

Martyrs

Vi får se polismaterial från en tortyrkammare, de nämner bara att ”hon” blivit torterad på hemska vis, ”hon” är Lucie, hon bor på ett barnhem och snuten intervjuar hennes kompis Anna om hur Lucie är. Tydligen ser Lucie i syner. 15 år senare går Lucie på en burtal massaker i en familjs hus, skjuter varenda jävel, mamma, pappa och 2 ungdomar. Hon Lucie möter sen sin enda vän i hela världen, Anna igen och hon berättar då händelserna i barnfamiljens hem. Anna tar han om Lucie i familjens hem då de 2 endast har varandra och Lucie visar bevis på att det var föräldrarna i familjen som hade med hennes kidnappning som barn att göra, det var de som satte henne i tortyrkammaren. En av föräldrarna visar sig dock vara vid liv men Lucie avslutar henne snabbt.Detta tillfredställer dock inte hennes hallucinationer som hon trodde att det skulle göra så Lucy tar dö på sig själv till Annas förtvivlan. Anna spenderar natten med att titta igenom familjens toyrtyr källare, det visar sig att familjen var med i en kult, en kult som nu är på väg för att hämta Anna för att utsätta henne för deras hemska experiment.

"Lucie was only a victim. Like all the others. It's so easy to create a victim, young lady, so easy. You lock someone in a dark room. They begin to suffer. You feed that suffering. Methodically, systematically and coldly. And make it last. Your subject goes through a number of states. After a while, their trauma; that small, easily opened crack, makes them see things that don't exist."

Martyrs...Martyrs.....är fransk kanadensisk och bjuder på go creepyness, såsom tortyr scenen, lite jobbig att se på men välgjord. Idén skurkkulten har är jävligt intressant och låter som något Mengele hade varit intresserad av att testa sig på. Scenerna med familjen innan massakern är ...intressanta för den som inte vet vad som komma skall så är det nog underligt att gå från ett barnhem till en lycklig barnfamilj som först verkar vara filmens hjältar men visar sig vara bland de värsta karaktärer i fransk filmhistoria, och det är svårt som fan. Massakern är asbra filmat, kanske filmens bästa scen för hur oväntat den dyker upp, hur realistisk all action är och avslöjandet om varför massakern sker. Filmen är en bra psykologisk skräckis, man vet först inte om Lucie talar sanning eller om hon bara får för sig saker, paranoian i det föredetta trevliga hemmet  över om någon är där trots att hon skjöt alla och även hennes hallucinationer. Martyrs har en bra balansering, hypen sitter jämt på top. Vad Anna ska hitta här näst och vad Lucie ska hitta på härnäst är konstant spännande medans jumpscares är få men effektiva och skräcken kommer ifrån hur brutala karaktärernas handlingar är. Skådespeleriet är fantastiskt och detta är så klart hitils den bästa i denna tema vecka, se Martyrs, inte den trevligaste filmen men för vissa en utmaning men det finns värre. Det låter som denna är medelmåtta, det är den absolut inte den är svårsmällt men den är inte absolut osebar för den våghalisge. Martyrs får stark 3/5 Guldkameror och 7/10 kräkpåsar på shockfaktorn.

Markus