0

Friday the 13th

 

År 1958 mördas 2 kåta ungdomar på Camp Crystal Lake, ett sommarkollo för barn, utav en osedd figure och kollot tvingas stänga enda fram till 1980 då Steve Christy får för sig att köpa kollot och ge det en ny chans och anställer ett pack kåta ungdomar att vara kollo ledare, bland dem en ung flicka vid namn Annie som är vilsen i en närliggande stad. Hon frågar invånarna om hur man hittar till Camp Crystal Lake aka Camp Blood som är känd i området för att vara förbannat.Annie får skjust av en schyst hillbilly men på vägen stöter de på byfånen Crazy Ralph som varnar alla som åker dit att de kommer dö. Lantisen (Som för övrigt senare gjorde rösten till Belles pappa i Disneys Skönheten och odjuret år 1991) berättar för Annie hur 1957 drunknade en ung pojke och året därpå mördades 2 kolloledare. Resten av gänget vestående av Alice och ett gäng off.....kollo ledare som består av fulla, kåta ungdomar,, medans Alice är the girl next door. Medans kollot förbereds vandrar något mystiskt runt kring och spionerar på dem.

"You're doomed! You're all doomed!"

Annie dyker inte upp och endast publiken känner till hennes grymma öde och Steve åker till stan för att köpa material så våra hjältar går och badar och larvar sig sexuellt med varandra. Men varje gång de börjar utföra sexuellt umngänge dör någon och Alices blir den sista som är kvar, inte ens Steve Christy kommer hem till Crystal Lake. Alice börjar hitta kroppar enda tills då ett nytt ansikte dyker upp på kollot och bjuder på té efter att hon försäkrat Alice om att allt är bra, problemet är bara att denna kvinna är mor till pojken som drunknade i sjön år 1957 och att pojkens namn var Jason Voorhees.     

"Ma'am, we didn't find any boy."

Det filmen gör bra är att bygga upp mytologin, de talar verkligen om händelserna innan historien påbörjar som riktiga ...story. Låt oss adressera elefanten i rummet, söker du en Jason film så misstar du dig, han är knappast med, jag upptäckte det i slutet av fimen första gången jag såg den typ 2004, ”vart är Jason??” Undrade jag men ack och ve, jag fick köpa del 2 för att äntligen se Jason och del 3 för att se Jason i sin ikoniska look. Vad gör filmen dåligt?....den är rätt händelse lös och inte så vågad, ja den bygger up mycket story och karaktär utan att bygga story och karaktär, vad vet vi om filmens ungdomar? De är unga,kåta och röker maja medans Alice är lika intressant som plankan hon spikar i under en av sina första scener. Filmens b-karaktärer, miljö och Betsy Palmers skådespel är där filmen skiner, och helt ärligt, Betsy Palmer (må hon vila i frid) är typ 60 år kvinna som mördar ungdomar är inte särskilgt läskigt men hastiga övergång från rar tant till galen psykopat är filmens höjdpunkt, EFTER den där sista scenen i filmen som fick mig att nästa bajja ner mig för 12 år sen, nej seriöst. Jag var nästan i chock tillstånd efter att ha sett den, jag fick pausa filmen och gå på muggen. Jämnfört mot andra första rullar i skräckserier så är Fredag den 13nde svag, den är inte ens den bästa i sin serie till skillnad från t.ex Halloween eller Nightmare eller Texas chainsaw Massacre där orginalen är legendariska skräck verk men den första fredag den 13nde...inte alls har åldrats så bra, den är en av de bättre ”hus i skogen” filmerna tillsammans med Madman och Evil Dead men då den är lite för glad i att visa unga fulla dumma tonåringar latcha runt som om det vore Porky’s i skogen och förlite skräck, seriöst, den sista 20 minuterna är det filmen skiner med Betsy Palmers överskådespeleri och musiken i top samt en av filmhistoriens bästa jumpscares. Den första Fredag den 13nde får  2.5/5 guldkameror. Att se Kevin Bacon i en tidig roll och Tom Savinis make up på Jason är underhållande dock!

Markus