0

Mysteriet Ragnarök

År 1904 hittas ett vikingaskepp men vad fick det att sjunka? Detta skepp, som får namnet Oseberskeppet, skapar en gåta som blir olöslig enda fram till nutiden då mycket forskningen gått framåt och fler ledtrådar hittats. Vi möter vikingaforskaren Sigmund som är för upptagen med skeppets mysterier för att umngås med sina barn men det är det värt för han tror att han är nära svaret då man hittat små mikroskopiska snäckor i skeppet. Tyvärr vill folk inte investera i forskningen då bevisen inte duger men Sigmund försöker impa på dem genom att bevisa att han kan ha hittat svaret om Ragnarök som han tror är baserat på en riktig händelse. Detta impande funkar inte och Sigmund får sparken från museet han jobbar på. Lyckan ler dock när Sigmunds polare dyker upp med en stor runsten mitt i natten innehållande en vikingadrottnings symbol, stenen är en karta som leder till Odens ö som antingen döljer stora skatter eller svar på Oseberskeppet, nu måste Sigmund bara övertala sina barn att hänga med på äventyret istället för medelhavsresan han först lovat dem.

En poster till filmen visar en vikingahjälm med horn på, min vikingintresserade kompis hade nog avsagt allt intresse till att se filmen redan från den punkten....jag har sett dockor och E.T sexa....

Våran trio + polaren åker direkt til lFinnmark där resan börjar och de träffar Elisabeth som kommer vara deras assistent (OCH GISSA VEM SIGMUND KOMMER BLI IHOP MED I SLUTET AV FILMEN! Med tanke på att Sigmunds fru själv dog i cancer för många år sedan) och en guide. När de kommer till ett avspärrat område som inte berörts sedan kalla kriget. På Odens ö hittar de bara massa prylar från kalla kriget och barnens tålamod blir bara mindre och mindre. Just när hoppet ser som tunnats ut så hittar Sigmunds son och än en gång är äventyret mot skatter och svar samt kanske lite mer kännedom om kärlek och familj  officiellt på väg in i historieböckerna!

Det är en orm, inte en dominant schimpans vars flock du försöker bli accipterad till....

Jag bryr mig fan inte om vad folk säger,Norska är oförståeligt, textning är ett måste när man ser det Sigmund är en rätt okay karaktär, han är verkligen inget att hänga i granen men han är inte en karaktär man vill byta ut men klichén att han är en hårt arbetande pappa vars barn bara vill ha en far i sitt liv, det är en sådan utsliten kliche som inte görs någon särskilgt nytt med detta, han är dock dum i huvudet för att ta med sina barn till ett farligt uppdrag. Är vikingar ett ämne som intresserar dig så gör denna film myterna rättvisa men vad vet jag? Allt jag vet om vikingar har jag lärt mig från hem till midgård å en vikingagalen polare som flippar när man säger att vikingar hade horn på hjälmarna. Vissa klicheer är lätta att förutspå så fort som de kommer in i bild, tyvärr förstör det filmen lite och visar bara att finnarna är kungarna i norden på att göra live action film. Är denna den bästa Norska filmen någonsin? Noooooo, den äran går till Rädda Jimmy. Barnen är en mixad blandning, sonen är rätt rolig men tjejen bara gnäller och gnäller. Naturbilderna är schysta, produktionen ser bättre ut än en typisk svensk film idag men trots att filmen endast är ca 90 minuter känns den längre då inte mycket händer, mcket tid spenderas i grottan men det blir lite spännande  så småningom. Skådisarna är bra, barnen är okay och endast irriterande på kommando å Sigmund är halvdan. Effekterna är bra för att vara nordiska, vi suger fan  på CGI men monstret har en cool design. Bra story om midgårdsormen i modern tappning men utfört mindre bra men det är kul som fan att vi har fler nordiska monster filmer, det blir 2, Reptilicus från Danmark och Gåten Ragnarök och Troll Hunter från Norge, kom igen Sverige, vi halkar efter! Mysteriet Ragnarök får 2.5/5 guldkameror., en medioker film men för den intresserade är det troligen ett nöje, den har både gott och dåligt i sig.

Markus