0

Italian job

Kommer ni ihåg att Robin höll på med ett James Bond-tema? Inte jag heller, här är en annan brittiskspion film. Charlie är en skurk som precis kommit ut från finkan efter att ha spenderat en längre tid där för en stor heist han gjort för några år sedan i vart annars? Italien. Han möter en kvinna vars man spenderat hela filmens öppningsscen åt att bi mördad av gangsters att vännen planerat en stor kupp. Det första han gör utanför kurran är att skaffa ny kostym och ny bil och stannar till vid hans favorit horhus antar jag att det är, alla älskar honom där. Sedan bär det av att börja läsa planen för kuppen. Kuppen går ut på att stjäla 4 miljoner från en konvoj och sedan fly till Schweiz, pengarna tillhör dock maffian som mördade Michaels vän och innan han gör detta dock måste han mixtra med kamera övervakningen. Charlie har en kontakt med Mr. Bridger, en stor kriminel snubbe som är en gammal vän til Charlie, dator experten Dr. Peach och hans flickvän skapar nu den bästa brittiska ligan för kriminell aktivitet utanför England.

”You must have shot alot of tigers” ”Yes I used a machine gun”

Efter att äntligen skaffat in sitt team efter mycket onoment men Mr. Bridge ändrar sig efter italien och kina börjar arrangera en deal som kan hjälpa dem under kuppen. Bill Bayley, ett gäng get away bilar, ett pervo till proffessor och ett gäng som ska vara Georges medhjälpare under kuppen så nu är hela jävla gänget samlade....hade det varit 4 miljoner i moderna pengar hade alla kunnat köpa en bio biljett var efter kuppen så många är det typ.. gänget är dock lite knasiga vilket leder till lite bra humor innan det spännande börjar.  Kommer George och hans stora gäng att klara kuppen? Kommer de åka dit och spendera ännu mer tid i fängelse? Kommer George hämnas sin väns död?

”you were only suppose to blow the bloody doors of!”

Så bortsett från en amerikansk remake från 2003 så är denna drulle nästa bortglömd men anses vara en kultklassiker v vissa så är detta en mumie eller en bortglömdskatt? Det är en jävligt bra kult film. Inte lika ute och flygande som Bond rullarna, mer realistisk och seriös fast med ett sinne för humor. Michael Cain visar världen att han är den skådespelar pärla som den yngre generationen (inklusive mig) lärde känna i Batman Begins och de som gillar Snålans Batman trilogi lär få en Jolly av den här då Alfred både hoppar, skuttar, skjuter och har en hårfärg bara för the lols som de unga säger. Musiken är fan fantastisk, både italiensk och brittisk funkig musik. Najs. Vi har ett par minnesvärda scener såsom en fight med gosedjur med en av hans gammla flamma som går från 0 till 100 på 5 mikrosekunder från att attackera honom till att krama om honom...huh, 60-talets kvinnor och deras icke körkort och sånt huh? Gillar du att se gamla brittiska bilar skrotas och köra fort är denna för dig, det är som Top Gear fast uråldrigt och dialogen är så brittisk som det bara går. Michael Cain och lite av actionet är höjdpunkterna med filmen  och i det stora hela får Italian Job 3/5 Guldkameror. Den är inte för alla men jag rekomenderar att ni ger den en chans om du gillar klassiska Bond eller vill se Michael Cain i sina praktdagar.

Markus