0

The Salvation

Vad fan? En Dansk Western? Det gick inte bra när Sverige försökte göra en.. men denna har en stor budget, sponsorer från andra länder med de mest folkkära skådisar Sverige å Danmark har att kräkas ut?.......jag ger dig 30 minuter Salvation, 30 minuter.

 "Look I never touched the boy"

 Jon och hans bror Peter står och väntar på tåget. De är nykomlingar till Amerika och jobbat i 7 år för att komma i fotfäste. Jons familj kommer äntligen fram till Amerika efter att ha rest från Danmark och då de inte setts på 7 år är nu Jons unge Peter nu 10 år. De tar en häst och vagn där de möter 2 skumma typer. Mitt i resan börjar en av typerna tafsa på Jons fru och när de blir tillsagda att sluta drar de vapen och under pistolhot våldtar de henne. I bråket knuffas Jon ut ur vagnen ut till öde marken medans bovarna åker vidare med hans fru och barn. Jon springer efter och följer spåren och på vägen hittar han sin son mördad på marken. Inte långt därifrån hittar han vagnen och pangar ihjäl de skumma typerna och tar med sin döda familj.

 Cowboy Gunvald, nu med mer kokain än någonsin!

Vem är det då Jon har pangat ihjäl? Jo brodern till en av stadens mäktigaste män, Delarue som ser så skurkaktig ut  att jag gissar på att han är skurken, ja denna gängledare är så mäktig att han hotar både sheriffen och stadens borgmästare att hittar de inte skytten förrän om 2 timmar så dör 3 av deras män och ger sig sedan ut på stan för en etnisk rensning av folk som inte kan bidra tillsamhället såsom gamla/handikappade etc.. Jon får veta att Delarue satt ett pris på hans huvud och hotar staden och bestämmer sig för att lämna stället men hamnar i ett bakhåll. Jon och hans bror hamnar i finkan men snart står de öga mot öga med Delarue som har ett  straff som heter duga åt Jon. Kommer Jon överleva detta straff? Kommer han bli hjälten som räddar staden från denna tyranni? Kommer han och den stumma flickan bli ett par?

 Denna roll hade fan varit perfekt för Alfred Molina

Persbrandt kan Danska…nu vet ni det. Det ser inte alls ut som en nordisk film, det ser mer ut som en spansk högproduktion, och jag älskart! Inga billiga drama komedier som slutar på samma sätt hela tiden! Det är så skönt att se ett nordiskt land lägga ner lite tid, pengar, svett och blod på att göra en film som sticker ut i mängden. Filmsetten och rekvisitan är prima. Handlingen är lite slapp, det är en hämndhistoria, vanligt i både action och western rullar. Skurken är så överdrivet ond så att det blir lite småroligt faktiskt, ja han skjuter en gammal tant rätt i nyllet utan att blinka, och begär sedan dubbelt betalt för att han ska ”skydda” deras stad. Jonathan Pyrce och Eva Green är bra i sina roller, Pyrce som rena dörrmattan till borgmästare och Green som stum flicka men Pryce är alltid kul att se och han är troligen filmens bästa skådis. I slutänden är Salvation en film som inte är dålig….men inte allt för bra heller, det finns ingenting som sticker ut med den förutom dess danska bakgrund. Precis som med Big Game tar jag hellre Salvation än vilken annan svensk film som helst de senaste 10 åren men tyvärr, Salvation är endast medelmåtta och får svag 3/5 Guldkameror.

Markus