0

Justine

Baserad på Marquis De Sades bok….vem är Marquis De Sade? Samma fanskap som inspirerade filmen Marquis, den med den talande penisen som ger sig ut i krig och Tuppen som var marchosist…. Ja hur som helst, flera filmer såsom de 2 av Jess Franco, en sleaze kung Justine och Eugenie som båda ger oss scener med sadomarchosism….  Den mest kända filmen baserat på hans böcker är dock helt klart Passolinis Salo.

 " One line....two lines.... jeez they don't make girls like they used to.."

Vi ser Marquis De Sade spelad av Klaus Kinski i en fängelsehåla där han drömmer om det brutala mordet han troligen utfört oå en ung naken dam (Ja det är ju en Jess Franco film så klart som fan är hon naken) och en annan kvinna som lever och är påklädd som Heter Justine, och De Sade sätter sig ner och börjar skriva om denna påklädda kvinna (en av få i den här filmen faktiskt). Justines historia börjar i ett kloster den dagen då hon får höra av abbedissan att deras pappa lämnat landet och deras mamma dött och får endast 100 krowns vardera, som om inte det vore nog blir de utslängda ur klostret. Justines syster är den ”onda” systern jämnfört med den goda Justine. Systern tar med sig Justine till sin väninna där de får bo mot lite arbete……Systern Juliette har tagit Justine till vad som kanske är historiens kusligaste bordell. En präst tar Juliettes pengar och sedan skickar henne till ett hotell där hon får jobba som tjänsteflicka mot att hon gör lite arbete medans Juliette lär sig prostitutions yrket.

 NAKET VAR DET HÄR!

I fängelset sitter Marquis och gråter över de hemskheter Justine utsatts för och förvarnar publiken att denna oskyldiga flicka kommer utsättas för hemskheter. Vilka hemsheter? Jo hon tas till en rik mans fina våning och får en mycket fin säng men den rike mannen försöker våldta henne så hon gittar men övertalas av hennes landägare att gå tillbaka och sno den rike mannens smycke på natten. Hon blir påkommen och döms till döden. I fängelset möter hon Dusbois, en dödsdömd kvinna som står anklagad för fler brott än någon annan som övertalar Justine att fly med henne. Flykten blir en succé och samtidigt håller Marquis på att pöka med hennes syster på bordellet. Justine är nu på flykt med en hel hög av män som alla vill våldta henne. Kommer Justine nå det ljuva livet? Vilka fasor är det som väntar henne enligt Marquis? Kommer Marquis någonsin spela någon roll i denna historia?

 DO you like my silouette?.....I know you do....well....do you?

Trots filmens stora budget, Jess Francos dyraste film faktiskt med 1 miljon dollar inslängt i produktionen fick filmen mest ett Meh som reviews, kritiker gillade inte de ändringar och klippningar bolaget gjorde av De Sades kontroversiella bok. Filmsetten är fina och musiken är nästan perfekt för tidsåldern, en rätt ointressant tidsålder tycker jag och anledningen till varför jag tycker Berry Lyndon är Kubricks sämsta film. Det är mycket naket  och det är väl det filmen försöker sälja sig som, en klassig p-rulle? Hur som helst, Marquis är en stor författare och hans böcker har haft stor inverkan, men jag är verkligen inget fan, inte av filmerna heller, eller ja Marquis var värd att se pga hur udda den var, men denna? inte så mycket. SubDVDs utgåva kommer med dubbad engelska. Är historiska draman din smak, och gillar lite perverst inslängt då och då så är nog denna något för dig, den var absolut ingenting att ha för mig och lär inte se om den på ett mycket bra tag. 2/5 Guldkameror är den ialla fall värd pga de fina setten och musiken.

Markus