0

Waltz with Bashir

Ari är en regissör som besöker några av sina vänner/bekanta/främlingar för att diskutera Israel-Palestina krisen under 80-talet. Anledningen? Ari var själv med i kriget som soldat och har på sista tiden fått en och annan flashback, men han kan inte se hela bilden av vad han varit med om. Vad kan få Ari att glömma krigets fasor? Under filmens gång återberättas några berättelser med surrealistiska vyer.
Introt visar en bitande, blodig jaktscen i en dröm om vilda hundar.
Detta är en av de viktigaste filmerna jag sett. Vi som inte var involverade eller fattade krisen vet ingetning om hur det var. Men de som var med har många berättelser att dela med sig. Denna unika dokumentär följer Ari, som är filmens regissör. Enda kruxet är att filmen är animerade med fantastiska animationer. Den påminner faktiskt om A Scanner Darkly, mest för att tekniken retroscoping som användes där, är rysligt lik denna flashfilm animerade rulle.
Filmen fångar film-noir lika vackert som en solnedgång.
Filmen vann en Golden Globe och förtjänade detta. Det är högklassiskt kulturvärde och lite av en film för movie-snobs, men sånt är alltid intressant att se ibland. Och man växer som människa efter en sådan djup film.
 
Denna recensionen var kort, men det finns inte mycket mer att säga. Waltz with Bashir är en krigsfilm som visar brutalitet utan att gå får långt och bli för sentimentalt.
 
5 av 5 guldakameror.
 
Robin