0

Tommy

Filmen börjar med ett ungt par som är mer kära än Romeo och Julia, Kvinnan heter Nora och hennes man är stridspilot men han tros omkomma en natt under andra världskriget. Innan Noras man dog gjorde han henne dock på smällen och Nora föder en liten pojke som får namnet Tommy. Flera år senare åker Tommy på läger med sin mamma där de möter Franks Hobbs som gärna vill bli kallad Uncle Franks. Nora och Frank inleder ett förhållande och en kväll när de leker naken lekar smyger Noras förra älskare in och finner dem i sängen och lille Tommy bevittnar hur Frank mördar sin far och detta trauma gör honom blind, döv och stum. Tommy växer upp till en ung man spelad av Whos frontman.

 "ver since I was a young boy, I've played the silver ball. From SoHo down to Brighton, I must have played them all. But I ain't seen nothin' like him In any amusement hall. That deaf, dumb and blind kid Sure plays a mean pinball."

Efter att ha varit i en kyrka som hedrar Marilyn Monroe (på en överdriven nivå) där Tommy välter omkull en av statyerna tilägnad henne ser vi hur Frank börjat jobba på stripklubb och Tommy delar ut tidningar på denna klubb där Frank fixar ihop honom med Zigenerskan, knarkets drottning som ska se till att Tommy förlorar svendomen men hon drogar honom bara. Sen så får Tommy flera barnvakter som inte gör något annat än att tortera sin släkting. En dag får Tommy dock tag i en pinball maskin och det visar sig att han äger på det och Tommy jobbar hårt och blir en flipperspels stjärna. Detta drar dock till sig attraktionen av den regerande världsmästaren, Pinball Wizard som inte är beredd på att ge upp sin titel riktigt än, och framförallt inte till en döv och blind stum kille. Men farorna är många men det Nora oroar sig mest för är att Tommy aldrig kommer bli en normal man och möter en doktor som har ett mirakel medel. Kommer Tommy åter igen tala och se å höra?

 "See me, feel me. Touch me, heal me."

Titelns Tommy spelas utav The WHOs egna Roger Daltrey och han är inte det enda stora namnet i roll samlingen, vi ser Elton John som Pinball trollkarlen, Tina Turner, Oliver Reed, Jack Nicholson och Ann-Margret med många jävla fler. Som om inte filmens musik inte var tillräckligt mycket dragkraft kan vi nog rekommendera den endast för Oliver Reeds sångröst. Han är nog det bästa med hela filmen men Elton John är nästan lika underhållande han med och han utav någon ser ut som att leva loppan.  Hela filmen bygger på en CD av the WHO som förklarats som en rockopera och karaktärerna sjunger sina repliker och varje ”sekvens” i filmen är en helt ny låt från skivan med olika toner osv (jag är ingen musik snubbe alls, men de flesta är faktiskt jäkligt bra). Flera gånger så bryts historien och vi får flera minuter av delar som skulle passa in i en musik video istället för att sedan återuppta historien igen. Gillar du the WHO har du verkligen missat något om du inte sett denna film baserad på deras musik och är du bara ett fan av rock så kan denna vara ett bra val. Det är verkligen inte en av de 10 bästa musikalerna någonsin men underhållande och tillräckligt udda för att nå ut till en stor publik. Tommy får 3.5/5 Guldkameror och är värd att se som sagt, endast för Oliver Reeds och Elton Johns framträdanden. Om ni ursäktar ska jag nu gå och lyssna på mer WHO musik då det var mycket flera hits än miss i detta soundtrack, seriöst lyssna igenom soundtracket.

 Markus