0

Rabbi Jacob

En amerikansk Rabbi som är mer populär än smör i sin kommun ska ut på resa till Paris och hela kvarteret är där och vinkar av honom. I Frankrike är Viktor Pivert på väg till sin dotters bröllop tillsammans med sin chaufför Solomon och stannar till vid ett annat bröllop och blir både smårasistisk och arg när han ser att bruden är svart och mannen är vit, sen sker ett blackface skämt…. Och vi får veta att Salomon är jude och att rabbin från filmens början är Salomons farbror. Efter att Salamon krashat bilen sparkar Pivert honom. Samtidigt pågår en politisk katt- och råtta lek då gangsters kidnappar Mohamed Larbi Slimane, en rebell ledare. Pivert hamnar i samma fabrik som gangstrarna och hamnar mitt skottlinjen med Mohammed. Underflykten tas Pivert som Mohammeds gisslan och han själv anklagas för mord.

 "Salomon, you're Jewish?"

Mohammed säger till Pivert att han måste hänga med honom till Paris flygplats så Mohammed kan bli premiärminister i sitt land  med gangsters hack i häl men även snuten. Skurkarna förföljer duon till flygplatsen där en jakt bryter ut men då Mohammed träffar Rabbi Jacob och hans lärling roffar de åt sig deras kläder och identiteter, Pivert som rabbinen och Mohammed som lärlingen. Där träffar de Salomons släkt som för dem båda till en Bar Mitzvah i tron om att de 2 efterlysta männen är deras älskade släktingar.Kommer Pivert sluta som gangster offer eller kommer familjen få reda på deras lögner och lyncha dem själva?

 "The revolution is like a bicycle, when it stops it falls."

The Adventures of Rabbi Jacob sägs vara den film med flest skämt per minut men det måste vara något jag missar för vad jag ser så är det skämt då och då, andra saker var nog roligare för sin tid eller roliga för en nationalitet, som t.ex då De Funes trillar i en stor pool med gegga eller ett annat exempel är att det är kul när en man tappar byxorna i Italien. Vissa skämt håller än idag, andra skämt känns mer som ett tappert försök. Det är dock den enda filmen där skurkarna besegras med hjälp av endast tuggummi. De Funes grimaser är kul och varje gång han säger sitt namn härmar han en fågel då Pivert är franska för Gröngöling, en hackspett men detta kan bli rätt tjatigt. I det stora hela är Rabbi Jacob en kul film och rätt lärorik om den judiska tron om man vill ha en kul stund att lära sig nya saker. Rabbi Jacob får precis som Det Stora Skratter 3/5 Guldkameror.

Markus