0

Metro Manila

Familjen Ramirez har ett jobb på risfältet som många familjer i filipinerna har. Men livet på fälten är inget att ha då det är både dåligt betalt och farligt så Oscar, familjefadern son får nog och säger åt familjen att det ljuva livet väntar i Manila. Familjen går med på det och plockar ihop alla sparpengar de har och tar bussen till sitt nya liv.  Nu måste Oscar bara hitta nytt jobb så att han kan försörja sin familj och turen verkar le mot dem då de möter en man som säger att han känner en snubbe som hyr ut billiga lägenheter. Det visar sig dock att mannen de hyrt lägenheten av har svindlat dem och de slängs snart ut och Oscar får betalt i mat istället för pengar på jobbet. Oscar och familjen flyttar in i slummen och Oscar fortsätter leta jobb. Mai, Oscars fru får jobb på en slaskig krog där hon måste springa runt halvnäck och dansa erotiskt och även vara eskort. Oscar får jobb som transportör av pengar efter att en polis sett hans tatuering från hans år i militären.

 Där har vi min dröm i ett nötskal, ha mitt ansikte tryckt på en poster i Fillipinerna

Tack vare en polis som heter Ong som talat mycket väl å Oscars vägnar får Oscar jobbet av chefen tack vare ett rätt kul skämt faktiskt. Ong och Oscar blir snabbt vänner och bra arbetskamrater med Ong som lärare och Oscar som lärling. Ong berättar om hur hans förra partner blivit brutalt mördad av rånare under en transport. Man får också veta att Ong har en älskarinna och att Mai avskyr sitt jobb men som tur är älskar Oscar sitt då han blir en del av gänget under en grabbkväll. Ong bjuder hem Oscar att äta middag hos sig och hans fru men kvällen får en seriös vändning när Ong berättar att skurkar kan användas Oscars slumpliv kan användas emot honom om de kidnappar hans familj och tvingas delta i ett rån mot sitt jobb men sen vänder det igen och Oscar får lägenheten där Ong tar sin älskarinna  Men Ong visar sig snart inte vara lika snäll och trevlig som han påstått och hans hemliga agenda visar snart sitt fula ansikte.

 kul fakta, jag äger/ägde en kykling som jag köpte av en fillipinsk snubbe som använde den i tuppfäktning, hur det gick för den vet jag dock inte

Kemin mellan Oscar och hans familj är mycket bra, det är nästan som om de är en riktig familj och till och med barnen är bra skådisar, vad fan är Filipinerna för bakåtvänt land? Det är fan tragiskt att se familjens hårda kamp för att överleva i storstaden och alla jävlar som lurar dem  börjar man snabbt hata och Filippinernas storstad framställs som rena rama ghettot där kvinnor kidnappas på öppen gata och tåg åker igenom centrum och ja det är ju så det ser ut i Filippinerna men denna film avtänder en verkligen att vilja åka dit. Filmen är bra, den är mer seriös än de filmer jag vanligen recenserar, visst det är inte bara kul jag har diskuterat kidnappningsdrama och kärleksdraman, men denna jävla filmen är seriös på en helt ny nivå och dess trovärdighet gör det mer hjärtekrossande och Ongs diaboliska plan för att få Oscar att utföra jobb Oscar inte vill är nästan för briljant för att vara sann.  En bra film om en fin familj som ständigt får nya svårigheter att tackla och den blir aldrig för daltig om att livet är förjävlig i fattiga länder men är även sanningstrogen. Metro Manila får 4/5 Guldkameror.

 Markus