0

King Kong Escapes

Våran berättelse börjar på en ubåt där en sjuksköterska, Susan, sextrackas för hennes kön, ahhh ljuva 60 talet ey? Hon lämnar papper åt Kapten Carl och löntjant Jiro som är på uppdrag av FN för att hitta King Kong. Tydligen har den dumma kvinnan missat superhiten King Kong vs Godzilla då hon tror att Kong bara är en legend. De är på väg till Mando Island, inte Faro så antar att King Kong vs Godzilla inte är cannon?  På Nordpolen finns dock ett labratorium där Dr. Who (nej inte den Who, en karaktär kallad Who) har byggt en mekanisk kopia av Kong åt en gnällig tjej som vill använda roboten för att hennes land ska bli bäst. Dr. Who och Kapten Carl har en skakig historia tillsammans då Who stal all fakta Carl fått fram angående Kong för att bygga sin mekaniska kopia. Carl, Jino och Susan går ombord på ön där Susane sepereras från gruppen och blir attackerad av en stor dinosaurie som senare fått namnet Gorosaurus.

 "It's exactly like the original Kong. With this, the world is ours."

Hennes skrick av fasa när dinosaurien hittar henne tillkallar King Kong till platsen och i en liten homage till 1933 versionen slåss Kong mot jätte ödlan och bryter av dess käke. Han fattar även tycke för Susan (det ser även ut som att han drar en handtralla i några close ups). Carl drar med sig Susan och flyr tillbaka till ubåten i sin ...flygande maskin? och där attackeras de av en stor havsorm men Kong åter till undsättning räddar dem och snor åt sig Susane igen men inser att hon vill till sina vänner och återlämnar henne. Carl och gänget åker till New York för att berätta om deras stora fynd. Denna historia hamnar i Dr. Who's vetenskap som då ger sig efter Kong för att ta kontroll över jätteapan och tillsammans med sin robotkopia släppa lös de båda på världen, men Kong är för stark för Dr. Who och möter en värdig motståndare i Robo Kong istället för en allians.

 "Can Kong stay in the water a long time?"

Lite cool trivia innan vi börjar, King Kong Escapes var en samproduktion mellan Toho (yawn) och Rankin/Bass Productions! Stop motion och animations legendarerna Rankin Bass....gjorde en japansk monsterfilm! Dr. Who, alltså filmens Who, är rätt seg, hade han spelats av Peter Capaldi hade han säkert varit mycket bättre. Att han bygger en robot åt någon annan för att starta krig är en rätt kul idé, inte unikt men innan var det forskare som tog kontroll över monster, inte någon som byggde en och sålde vidare som en iphone. Robo-Kong är ett coolt nytt monster som jag hade hoppats på att få se i fler filmer, men denna var den enda gången han fick skinna. Till och med Gorosaurus, dinosaurien som Kong räddar Susan från fick en liten roll Destroy all Monsters, en film med massor av dåtidens Toho monster men Frankensteins Monster, King Kong och Mecha King Kong saknades. Sexismen är rätt stor då Susan mest får stanna bakom och kan inget göra eftersom hon är kvinna så de stora starka karlarna får skina som hjältar. Några set är snygga för att vara 60-tal, men i det hela är det endast en underhållande monsterfilm, inte en av de bästa. King Kong var inte med i några fler Toho filmer, men kostymen användes som "Ape" i japanska barnprogram såsom Ultraman liknande serier. King Kong Escapes får 3/5 Guldkameror, en medelmåtta men med en cool rival till hjälte monstret.

 Markus