0

Hitcher

Yo Robin, vilken är din favorit roll Rutger Hauer spelat?, jaså roboten i Blade Runner, min är The Hitcher....du vet....den han är med i...

 

Jim Harsley är en ung man i sina prakt år från Chicago på väg till San Diego. Resan dit är lång och påvägen märker han en liftatre på vägen trots att hans mamma varnat honom om att plocka upp liftare. Liftaren identifierar sig som John Ryder och verkar lite små mysko. De passerar ett parkerat fordon och John skrämmer då Jim vilket får Jim att flippa och kasta ut honom ur bilen. John nekar dock att bli utkastad och berättar historien om hur bilen de nyss passerat inte kommer åka någonstanns .....eftersom John lemlästat föraren på alla hans lemmar och påstår att han ska göra detsamma med Jim. Plötsligt förvandlas deras lilla obekväma ridtur till en skräckresa. Jim är dock smart i hela huvudet och utsmartar John och slänger ut honom ur bilen. Men till Johns stora fasa så kör en bil upp nära hans bil, en fin liten barn familj, med en tillfällig gäst i baksätet.

 

När Jim väl hinner ikapp familjens bil har John redan gjort en kort affär av hela familjen och Jim kör vidare till en bensin mack där återigen, Jim står öga mot öga mot John, denna gången verkar han undkomma med livet i behåll....men suprise suprise, vi förflyttar oss till en biljakt. Under den första akten av filmen är det mest Jim som stannar vid olika ställen, poof liftaren är där, Jim lämnar stället och åker vidare, poof, ser liftaren på vägen eller i en bil.  Det är först när han kommer till ett cafe och möter en ung servitrice vid namn Nash men deras första möte blir kort då Jim blir påhoppad av snutar som tror han är ansvarig för några av morden som skett i området och slängs i finkan. Men som ...tur? är har han en vän som smyger sig in på polisstationen, mördar hela kåren och låser upp Jims cell. Nu har Jim både polisen och Liftaren efter sig och hans enda vänn i hela världen är Nash från cafét och trots allt blod som spillts finns det tid för kärlek, men liftaren är dem alltid på spåren.

 

Robin är ett stort fan av filmens titelkaraktärs skådespelare, Rutger Hauer må inte hålla ett långt djupt tal om hur hans ras är viktig men fy fan vad spooky Hauer är i denna! I varje scen han är med i sitter man med hjärtat i halsgroppen varje sig han sitter vid ett café, åker förbi honom i en bil eller jagar honom på en bensinstation, Liftaren är en av de kusligaste jävla psykopater du någonsin stött på. Ett tag var denna en av mina favorit skräckisar, den har dock sjunkigt i rank genom åren men Rutger Hauers framträdande är läskigare än få.... DOCK så får man ingen förklaring vem han är, varför han gör som han gör så man får helt enkelt anta att snubben är wacked.Slutscenen är ett magnum opus av road filmer då stämmnigen når sitt absolut högsta och man verkligen känner att Jim och liftren delar en psykisk länk mellan dem. C. Thomas Howell är mycket bra i rollen som Liftarens offer Jim, en vanlig svensson som råkar hamna i helt fel del av landet vid helt fel tidpunkt och hans flickvänn som spelas av den smexiga Jennifer Jason Leigh är ett bra kärleksintresse. Liftaren är en mycket bra skräckis som vet när man ska öka tempot men även chillla ner lite för att tittaren ska få andas ut, Rutger Hauer gör sin absolut bästa roll i den här filmen och är helt klart bättre än sin mycket dåliga uppföljare och den ännu sämre remaken av Platinum Dunes där Sean Bean av alla spelar Liftaren...seriöst...det vore som att se en hund försöka spela Hamlet... och Remaken lånar nästan mer från Hitcher 2 som kom ut 3-4 år tidigare med Jake Busey som Liftare, ett mycket bättre val men det räddar verkligen inte filmen. Men Hitcher orginalet är en klassisk skräckfilm som inte nämns lika ofta som andra och Hitcher  får 4/5 Guldkameror och Roger Ebert gav filmen 0/4 och sa att filmen var som smittad av pesten och korrupt. Säger Ebert så om en slaskig rulle så vet man att man är en riktigt underhållande b-rulle på spåren. Kudos till Rutger som var sin egna stuntförare.

Markus