0

Deathdream

Andy överlever inte i Vietnam, vilket gör hans familj hemma i USA att deppa ihop. Pappan blir alkis och morsan tror fortfarande att Andy kan komma hem. En dag blir hennes böner bekräftade, då Andy står vid ytterdörren mitt i natten och vill komma in. Allt verkar fint, förutom att Andy är väldigt tystlåten och inte säger ett ord om vart han varit. Pappan tror att Andy går igenom post-traumatisk stress, men när han blir aggresiv och stryper ihjäl hunden börjar pappan undra i största allvar: har Andy verkligen kommit hem?
 
Denna 70-tals pärla har jävligt bra skådisar som lyfter hela filmen. Pappan är utan tvekan den bästa. Andy gör också ett bra jobb som den stela och själ-lösa karaktären. Men Pappan har mest sin deprimerande alkolism och sina ilskebesvär som bakgrund, vilket kan vara svårt att fånga på film ibland.
 
Som vanligt är 70-talsfilmer ganska sega, som den enda negativa grunden. Annars vågar man ta ett begrepp som är så "nytt och modernt" som vietnam-kriget var då, till en skräckfilm. Det är som att man skulle ta könsbyte, ISIS, eller Donald Trump till skräckfilms-innehåll idag.
En humoristisk variant av DeathDream är The Revenant (2009)
 
Den sista akten i filmen är den bästa och det är där som Andy visar sin inhumana form. Men uppbyggandet innan detta är också viktigt. Att musiken i filmen viskar "Andy" är väldigt creepy indeed.
 
3 av 5 guldkameror.
 
Robin